predstojnik ureda premijera

Frka Petešić u Nu2: Još jedan lockdown ne možemo preživjeti niti psihički ni gospodarski. U rat nisam išao zbog problema s ramenom

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 24.11.2020 10:07
  • Objavljeno 22.11.2020 u 14:26
Zvonimir Frka Petešić

Zvonimir Frka Petešić

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Gost emisije Nedjeljom u 2 je predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić koji objašnjava koji su sljedeći potezi Vlade u suzbijanju koronakrize te može li i kako doći do poboljšanja odnosa između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Uvodno je upitan zašto nije išao u Domovinski rat pa je objasnio da nijemogao ići u rat zbog poteškoća s ramenom zbog čega mu je, kako kaže, uvijek bilo žao.

Pročitajte više: <<<Tko je Zvonimir Frka Petešić, novi igrač od povjerenja u timu Andreja Plenkovića?>>>

'Što sam otpratio veliki broj svojih vršnjaka iz Pariza koji su otišli kao dobrovoljci u rat. 23 muškarca i tri cure i moj rođak Danijel Grbin u Salima na Dugom otoku je također poginuo u operaciji Maslenica. I to su stvari koje vas jednostavno obilježe. Ja sam imao potrebu, na način na koji sam mogao dati svoj obol i mislim da koliko god dugo radili na tome nikad se nećemo dovoljno odužiti onima koji su dali sve za Hrvatsku. Koji su proveli te najteže dane. I sav rad koji mi možemo pružiti i dati je neusporediv s onim što su oni dali. I to mi je svakodnevna motivacija', istaknuo je.

Aleksandar Stanković upitao ga je li o tome ikada razgovarao s premijerom Plenkovićem koji, također, nije bio u ratu, no Frka Petešić tvrdi kako o tome nisu razgovarali.

Osvrnuo se na širenje koronavirusa za koje smatra da je svačija odgovornost te kako se mjera treba pridržavati. Ako se građani ne pridržavaju mjera, one neće imati smisla. 'Sve se svodi na osobnu odgovornost. Ovo je borba i države, i društva', rekao je.

'Jako je važno da ljudi shvate da je ovo zajednička borba. Ovo nije sprint, ovo je maraton. Treba preživjeti i smanjiti broj zaraženih do proljeća. Mi ni psihički, ni gospodarski ne možemo preživjeti biti šest mjeseci zatvoreni', smatra. Oko uvođenja novih mjera rekao je: 'Ima različitih prijedloga, prijepora i ono što je najteže je pronaći što od svega možemo pridodati već postojećim mjerama koje su već restriktivne, a da ne postane lockdown. Ta crta je sve uža'.

Na pitanje zašto Ivan Đikić nije član Znanstvenog savjeta Vlade, odgovorio je da je on ranije bio u planu, ali su izabrani najbolji - Miroslav Radman i Nenad Ban. Što se pak tiče sjednice VNS-a rekao je kako je to redovita sjednica tijela koje se sastaje dva puta godišnje i ne može otkriti što će biti na dnevnom redu.

Komentirao je sukob između Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića rekavši da premijer ne može prešutjeti neistinu. 'Mislim da se uvukao ne svojom željom i inicijativom. Plenković teško prihvaća neistine čak i kad ga to politički košta. Ponekad u našim razgovorima mogu reći 'nema veze', ali njegova potreba da nešto što je neistinito ne ostane u eteru da ostane samo zbog mira jako teško prelazi preko toga i tu mu nije važno hoće li on imati štete od toga', rekao je.

'Nije točno da tonemo. Hrvatska se u mandatu prošle Vlade digla sa 61 posto na 65 posto prosjeka EU, to nije dovoljno, ali u četiri godine prije nas se padalo', komentirao je stanje u gospodarstvu.

Osvrnuo se i na presudu Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi Media rekavši da se Plenkovićeva politika ne može usporediti s onom politikom koju je vodio Sanader.

'Da se ispriča premijer bi na taj način preuzeo odgovornost za nešto od čega zazire i čemu se protivi'. "Ne možete ništa mijenjati preko noći. Premijer je jasno rekao prije četiri godine da mijenja HDZ kako bi promijenio državu. Nije se promijenio u potpunosti, ali napravljeni su ogromni iskoraci' reko je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!