press u saboru

[FOTO/VIDEO] Raspudić prozvao Plenkovića: Lešinarski, politički i moralno neodgovorno je donositi zaključke o radikalizaciji dok ne završi istraga

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2020 12:59
  • Objavljeno 15.10.2020 u 12:58
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista ocijenio je u četvrtak mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite za ugostiteljske objekte nelogičnim i nedosljednim, predloživši stupnjevanje mjera ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinom mjestu.

„Mjere treba donositi stupnjevito, ovisno o tome kakva je epidemiološka situacija u pojedinom mjestu”, rekla je Marija Selak Raspudić na konferenciji za novinare naglasivši kako se mjere ne mogu donositi jednako za sve.

Tek će donijeti mjere za provedbu mjera

Prvo treba utvrditi kriterije po kojima se donose pojedine epidemiološke mjere, utvrditi različite razine stupnjeva opasnosti od epidemije po uzoru na ostale europske zemlje, a nakon toga objekte koji su pod vrlo visokim rizikom zaraze zatvoriti, a za ostale utvrditi epidemiološka pravila.

„Mi smo ovdje ponovno pogriješili, prvo smo donijeli mjere za kafiće, a nakon toga ćemo tek donijeti mjere po kojima se te mjere trebaju provesti”, kazala je.

Zastupnik Nino Raspudić nove mjere za ugostitelje ocijenio je solomonskim rješenjem kojim će vlast odgovornost prebaciti na druge.

„Ugostiteljski objekti ili rade ili ne rade, ako je epidemiološka situacija takva onda neka proglase lockdown, a ako ih puštaju da budu otvoreni neka se nađu racionalne mjere koje će pridonijeti zaštiti građana u situaciji pandemije i s druge strane im omoguće poslovanje”, rekao je.

Raspudić smatra da slično treba važiti i za škole, odnosno ili ih prebaciti na online način rada ili se pitati zašto djeca moraju nositi maske u razredu, ako su prije i poslije škole u bliskom kontaktu, ili zašto u jednoj županiji moraju nositi maske, a u drugoj ne.

„Sve to govori o dezorijentiranosti stožera i politici polovičnih mjera koje zbunjuju javnost”, ustvrdio je Raspudić.

Ante Kujundžić rekao je da ponovno svjedočimo svojevrsnom obliku „divljanja i teturanja” Stožera koji ne zna što napraviti. Suludim je ocijenio mjere za ugostitelje, koji su prošle godine donijeli oko četiri milijarde eura u proračun, i od njih tražiti policijsku provedbu tih mjera.

U Saboru održana konferencija za medije Kluba zastupnika Mosta

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

„Stožer je izgubio glavu i smjer, prije svega autoritet, pa svoju opravdanost pokušava dokazati logikom nelogičnosti, a odgovornost neodgovornošću”, kazao je Kujundžić.

Na nelogičnost mjera Stožera upozorio je i Marin Miletić koji je upozorio da se tisuće djece u Hrvatskoj ne može baviti sportom zbog zatvorenih školskih dvorana.

Plenković neodgovorno donosi zaključke o radikalizaciji

Nino Raspudić osvrnuo se i na jučerašnju konferenciju za novinare premijera Andreja Plenkovića ustvrdivši kako je "lešinarski, politički i moralo neodgovorno i neozbiljno donositi opće zaključke o radikalizaciji dok ne završi istraga i utvrdi sve o počinitelju".

„Umjesto prebacivanja odgovornosti na općenit način na društvo u cjelini, bolje bi bilo govoriti o onome gdje se vidi vrlo jasna odgovornost, a to je pitanje sigurnosti Markova trga”, kazao je Raspudić apostrofirajući odgovornost ministra unutarnjih poslova i ravnatelja policije.

„Najviše nam nedostaje osobna odgovornost, ako gledamo funkcioniranje društva u cjelini”, dodala je Selak Raspudić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!