press konferencija premijera

[VIDEO] Plenković: Moramo se zapitati kako je došlo do ovakve radikalizacije, tko su akteri, pa i u politici, koji potiču netrpeljivost

14.10.2020 u 13:27

Bionic
Reading

O najnovijim događanjima u državi premijer Andrej Plenković progovorio je i na press konferenciji nakon sjednice Vlade

Plenković se na press konferenciji, na kojoj je prvi put sjedio za stolom pred novinarima, osvrnuo ponovno na pucnjavu u ponedjeljak.

'Bilo je pucanja na trojicu policijskih službenika. Srećom, ranjen je samo policijski službenik Oskar Fiuri, kojeg smo jučer posjetili. On je dobro, snažan je, mlad je, oporavlja se. Zaželjeli smo mu brz oporavak. Zahvalili smo svim liječnicima. Prognoze su da je stabilno i da će oporavak dobro ići. To je najvažnije', rekao je Plenković.

'Što se tiče počinitelja, on je izvršio samoubojstvo. Riječ je o mladom čovjeku od samo 22 godine. Prema našim procjenama, a vidjet ćemo što će reći DORH, ne samo da je to bio pokušaj teškog ubojstva, nego po nama ima elemenata terorističkog akta. Zakon govori o ozbiljnom narušavaju političkih struktura, a Vlada je takva politička struktura. I riječ je o napadu na život osobe koji može prouzročiti smrt', rekao je Plenković.

'Vidjet ćemo što će pokazati istraga, ali nije on ovdje naišao usput na Markov trg u ponedjeljak, došavši iz Kutine s automatskim oružjem i pištoljem kojim si je oduzeo život', dodao je.

'Ovo je ozbiljna situacija koja zahtijeva da kao društvo ispitamo i motive toga što se dogodilo. Ovo je moment koji je prešao granicu', rekao je premijer, dodavši da su nakon toga morali pojačati sigurnost na Markovu trgu.

'Moramo se zapitati kako je došlo do ovakve radikalizacije. Ovo je sigurno uvjetovano informacijama pod kojima je on bio, izvorima kojima se napajao da napravi ovo. Vidjet ćemo tko je odgovoran, ali moramo se zapitati tko su akteri, pa i u politici koji potiču netrpeljivost', kazao je.

Osudio je izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto.

'To su izjave koje su za svaku osudu, neprihvatljive, nevjerojatne i ne pridonose kulturi tolerancije i normalnog ponašanja. Tu postoji odgovornost različitih medijskih aktera koji svojim emisijama potiču nesnošljivost i mržnju, i to između Hrvata i srpske manjine', kazao je.

Apelirao je na medije, ali i na oporbu da porade na toleranciji. 'Apeliram na sve aktere, pa i medijske, komentatore, sve kuće, da podignemo razinu odgovornosti, podržavanja i uvažavanja, jer samo tako možemo stvarati kulturu koja neće dovesti do ponašanja kakvo smo vidjeli u ponedjeljak. Onaj koji nema dovoljno iskustva možda nema dovoljno informacija i dolazi u situaciju da radi stvari koje smo vidjeli i u ponedjeljak. Taj čin osuđujem i smatram da se moramo pozabaviti ovim fenomenom u društvu ozbiljnije i detaljnije nego do sada', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na pitanja koja su se postavila u aferi Janaf. 'Otkako je krenula ova zadnja istraga, čuli smo izjave da bi premijer trebao biti obavještavan o nekim sumnjama za kaznena djela i da bi onda valjda temeljem svoje diskrecije trebao znati tko s kim ruča i večera u lockdownu ili izvan njega. Tu mislim na predsjednika Republike. E vidite, to je izvitoperen način gledanja na rad institucija i politike pa u cijelosti suprotan onome što radi naša vlada, obrazac koji je protuzakonit, da budem jasan', rekao je Plenković, dodavši da se ne može načuditi oporbi zbog istražnog povjerenstva.

'Imamo teze da je zbog Janafa ugrožena nacionalna sigurnost. Odbacujem teze o tome i teze da je netko nekoga trebao upozoravati. Možda je Milanović dok je bio premijer znao kamo mu ministri idu na ručak, ja ne znam, ne znam ni kamo on ide. Ne treba nikoga voditi za ruku i govoriti gdje da ruča', rekao je.

  • +14
Zagreb: Andrej Plenković održao u Banskim dvorima konferenciju za medije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Svatko na javnoj dužnosti mora biti svjestan toga da je odgovoran za to što radi, gdje radi. Nije to odgovornost predsjednika Vlade. Ovo govorim jer sam želio vidjeti što će se sve pustiti ovih dana, kakav ćemo sve scenarij čuti. A ovdje imamo ozbiljan problem radikalizacije, domaćeg ekstremizma, hrvatski proizvod kojim ćemo se baviti', dodao je ponovno na temu napada na Markovu trgu.

Upitan koja je politička platforma mogla utjecati na Bezuka da napravi ovo, Plenković je kazao da će to istraga pokazati. 'Ne mogu uprijeti prstom ni u koga sada, ali čujem i gledam tko što govori. Ali ako netko Vladu kvalificira kao hrvatsko-srpsku trgovačku koaliciju, možete i tim putem krenuti', dodao je.

Upitan na koji način će se pozabaviti ekstremizmom i radikalizacijom, Plenković je kazao: 'Tijela koja se time bave, policija i obavještajne službe, morat će se detaljnije baviti time. Moramo pronaći gnijezdo odakle je sve ovo krenulo. Imamo političku odgovornost da dođemo do kraja. Moramo saznati tko je taj koji puca na hrvatskog policajca', rekao je premijer.

Plenković je rekao da ne isključuje da se ovakav incident ponovi. 'Ako smo imali toliko objava koje su davale potporu zločinima, to je ozbiljan problem. Internet je u jednom dijelu izvukao i najgore. A to je i odobravanje ovakvog akta. To je zlo. Taj tko piše takve komentare trebao bi se zapitati - da je njegov tata ili sin bio meta rafala, bi li rekao da je to odlično', rekao je Plenković.

Govoreći o mjerama na Markovu trgu, Plenković je kazao da neće biti zatvaranja trga. 'Sinoć je na Markovu trgu od 19.30 do 20.30 bilo održano javno okupljanje, unaprijed uredno najavljeno, uz nove mjere, napravljene su kontrole i svi koji su željeli doći i održati okupljanje su ga i održali. Čujem da su i ovi iz oporbe kreativni pa kažu da je medijima uskraćen pristup, a vi sami možete vidjeti da to nije točno. Možete dobiti izjave ministara te ste i sigurni da je to u unutrašnjosti kompleksa Banskih dvora', kazao je.

Upitan o odgovornosti politike i političkih elita za ovakav napad, Plenković se osvrnuo na pitanje korupcije i prozvao Peđu Grbina što je otišao u Veliku Goricu, a ne u Novu Gradišku, odakle dolazi SDP-ov Vinko Grgić koji je pod istragom u aferi Janaf. 'DORH i USKOK slobodno rade, dobiju neku prijavu, propitaju pa onda pokrenu postupak. I onda imamo politički spektakl tko je što znao. To je rušenje povjerenja u rad institucija. I to je išlo direktno od predsjednika Republike', kazao je.

Ponovio je da ne priziva nove incidente, ali da ih ne isključuje. 'Netko drugi može se inspirirati ovim počiniteljem zločina. Imali smo likvidaciju dilera u Splitu, imali smo ovo, ne znam što može biti treće. Vidjeli smo društvene mreže i bilo bi dobro da svi malo spuste loptu', rekao je.

Na kraju je poručio novinarima da, što se njega tiče, može svaki četvrtak održavati press konferencije.