PRVA FAZA

Počinje popis stanovništva 'bez papira': Doznajte kako možete upisati sebe i svoju obitelj i kolike su kazne ako varate

12.09.2021 u 21:01

Bionic
Reading

Prvi digitalni popis stanovništva, "bez papira", u Hrvatskoj počinje u ponedjeljak 13. rujna od kada se građani mogu samopisati putem sustav e-Građani, a u drugoj fazi, od 27. runja na teren izlaze popisivači koji će putem osobnog intervjua popisati one koji se nisu samostalno popisali

Sve je spremno za sutrašnji popis stanovništva, kazala je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković za Dnevnik Nove TV i dodala da se nada da neće biti pada sustava.

Možete se popisati putem interneta ukoliko posjedujete jednu od vjerodajnica kojom pristupate sustavu e-građani. ''Dozvolili smo da je jedan član kućanstva koji ima vjerodajnicu dovoljan da popiše sve ukućane'', pojasnila je Brković.

Ako, primjerice, baka živi u susjednoj kući, možete popisati i nju ako ima vjerodajnicu. ''Ako je nema, još je uvijek stigne izvaditi i ne mora ići u poslovnicu FINA-e tijekom trajanja prve faze popisa - od 13. do 26. rujna'', kazala je Brković.

Što se elektronskog koda tiče, Brković je kazala da, ukoliko nekoga nema tjednima u stanu, može se predati predstavniku stanara, susjedima ili zalijepiti na vrata. ''Ne može biti manipulacija jer je šifra nama kontrola obuhvata popisa, a nikome drugome ta šifra ne znači'', pojasnila je Brković.

Prebivalište se popisuje na mjestu gdje se nalazite u trenutku popisa. ''Ako ste u Istri, tamo ćete se popisati'', pojasnila je.

Oni koji su se odselili u Irsku recimo, popisat će ih se tamo gdje trenutno borave. ''Koji su se odselilu u Irsku, tamo će ući u popis stanovnika'', rekla je Brković.

Kazna za netočne podatke je od dvije do pet tisuća kuna. ''Prema zakonu imamo različite izvore podataka koje ćemo koristiti'', kazala je.

Istaknula je da prije nije bilo kazni, a nada se da će tako biti i ove godine. ''To nije sfera kopanja podataka, to je anketno istraživanje koje ne ulaze u sfere GDPR-a'', rekla je Brković.