počinje proslava

[FOTO/VIDEO] Na glavni zagrebački trg stigla božićna jelka, a njome počinje i Advent u Zagrebu 2021.

26.11.2021 u 11:42

Bionic
Reading

Tradicionalna turističko-blagdanska manifestacija Advent Zagreb održat će se od 27. studenog 2021. do 7. siječnja 2022. uz poštivanje epidemioloških mjera, a kao i svake godine, započet će paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića te potom lampica na Zrinjevcu

Advent Zagreb 2021. su na konferenciji za medije sredinom mjeseca predstavili organizatori, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ), odnosno zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld te predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović i predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Žaklina Troskot.

Pogledajte kako je jučer izgledalo ukrašavanje glavnog zagrebačkog trga.

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Motivi ovogodišnjeg Adventa su tradicionalne hrvatske igračke, u čemu sudjeluje nekoliko domaćih tvornica i obrtnika, kao i glazba, kultura i svjetlost. Za vrijeme Adventa održat će se i više od 120 koncerata i drugih događanja, a posebnim programima uključit će se i zagrebački muzeji, kazališta, Tunel Grič, Ilica: Q'ART, Advent Run i drugi.

Novost ove godine je i šest novih programa - Advent u LADU, Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), Adventovo na Katarincu, Zagreb Jingle Mingles u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima, koji će ponuditi na 50 terasa svaki tjedan drugu gastro priču, kao i Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika, prvi put u suradnji s obrtnicima, te Advent u zagrebačkim hotelima, koji očekuju goste s posebnom blagdanskom ponudom i uređenjem.

Pogledajte kako je izgledalo postavljanje božićne jelke na glavni zagrebački trg.

  • +12
Ukrašavanje Zagreba za Advent 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Advent na Zrinjevcu ponudit će 13 koncerata poznatih izvođača svakog petka, subote i nedjelje, nastavlja se i projekt izložbe proširene stvarnosti (AR), koja će kroz aplikaciju koristiti animirane virtualne tradicionalne igračke kao motiv Adventa, a bit će postavljena na deset lokacija u gradu (u parkovima, na trgovima i velikim otvorenim prostorima).

'Advent ćemo promovirati i na 16 stranih tržišta s kojih očekujemo posjet, a najviše posjetitelja, kao i dosad, očekujemo iz Hrvatske te pozivamo sve da se pritom pridržavaju mjera. Promocija Adventa bit će i u zrakoplovima i materijalima Turkish Airlinesa, s kojima radimo i promociju na tržištu SAD-a, kao i u velikim avionima Croatia Airlinesa i u vlakovima HŽ Putničkog prijevoza, koji će u nekim terminima u vrijeme Adventa biti i besplatni', istaknula je Bienenfeld, dodajući da će krajem prosinca biti promocija i na Expou u Dubaiju.

Pogledajte kako je izgledao Advent u Zagrebu prošle godine.

  • +10
Gužva na Zrinjevcu u Zagrebu, Advent 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nabrojala je i lokacije koje će Grad i TZGZ urediti s partnerima - trgovi bana Jelačića, kralja Tomislava, Katarinin, RH, Strossmayerov, Europski, Mažuranićev, sv. Marka, Bele IV., kao i plato Gradec, Strossmayerovo šetalište, prolaz Oktogon i druge, a u Zagreb će tih dana stići i mnogi digitalni nomadi koji će ga promovirati i podsjetiti zašto je na petom mjestu najprivlačnijih gradova u svijetu za njih.

Zagrebački gradonačelnik Tomašević izrazio je uvjerenje da će Advent biti izvrstan, lijep i ugodan svima jer to građani i zaslužuju, istaknuvši da su oko organizacije više mjeseci imali intenzivne sastanke kako bi sve posložili u danim pandemijskim okolnostima.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Istaknuo je i da je ove godine promijenjen model dodjele kućica za izlagače na Adventu. Naime išlo se na javnu dražbu, pri čemu je više od 200 prijava za 70 lokacija kućica bilo valjano, a kako su predvidjeli da ih bude ukupno 90 u gradu, vjeruje da će se preostalih 20 lokacija nadopuniti ugostiteljskom ponudom.