koronavirus

Zagreb je državni rekorder po cijepljenosti, bivši šef Štampara otkrio brojke, ali i razloge za brigu

09.11.2021 u 13:47

Bionic
Reading

Rastom broja novozaraženih raste i interes za cijepljenje, a redovi na pojedinim punktovima sve su duži. O očekivanjima i epidemiološkoj situaciji u Studiju 4 govorio je Zvonimir Šostar, savjetnik ravnateljice NZJZ-a dr. Andrija Štampar

'Redovi jesu veliki, ali još to nije na onoj razini koju smo imali kada smo počeli s cijepljenjem i kada smo cijepili i do sedam tisuća ljudi dnevno. S ove tri dvorane brojka je išla i do 10 tisuća dnevno. Trenutačno tamo cijepimo oko dvije tisuće dnevno. Znamo da se cijepi i u sedam ljekarni uz prethodnu najavu, a sada je otvoreno i ovih osam mjesta u domovima zdravlja i još imamo dva cijepna mjesta HZJZ-a sa Školom narodnog zdravlja. Dakle ima dovoljno mjesta da svi koji to žele mogu doći na red, ne moraju svi ići na Velesajam. Na svim cijepnim mjestima ima dovoljno svih vrsta cjepiva, dakle mogu se cijepiti čime god žele', rekao je Šostar za HRT.

Ističe da su zdravstveni djelatnici doslovno padali s nogu od posla kada se počelo cijepiti u siječnju.

U Zagrebu je do sada cijepljeno 67,7 posto odraslih i 56,6 posto ukupnog stanovništva. Šostar ističe da je to još uvijek nedostatno.

'Apsolutni smo lideri u Republici Hrvatskoj, od prvog dana smo se reorganizirali. Međutim ovaj odaziv je još nedostatan. Ako gledamo primjere dobre prakse, onda vidimo da je, zbog mutiranih sojeva, potrebna cijepljenost od preko 90 posto da bi se mogle ukidati mjere. Još smo daleko od toga, još uvijek imamo tzv. stručnjaka koji govore o nekakvoj sterilnosti, srećom više ne spominju čipove, te ljude koji šire paniku bez ikakvog razloga, što u konačnici rezultira ovako velikim brojem smrtnih slučajeva', naglasio je Šostar.

Komentirao je i strah od cijepljenja, prisutan kod nekih građana.

  • +23
Na Velesajmu i danas gužve za cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

'Pa gledajte, za to su krivi neki kolege, treba biti iskren pa i to reći, koji nagovaraju ljude da se ne cijepe jer za to nema potrebe. Već sada je umro jedan Beli Manastir, umro je jedan Knin. Kada sam najavljivao što nas čeka, negdje početkom rujna, i rekao da ćemo do kraja godine imati 10 tisuća umrlih, svi su me gledali čudno. Nažalost umire jako puno ljudi, vidimo da su danas 253 osobe na respiratoru, vidimo da su neke bolnice prešle na praktički samo zbrinjavanje hitnog prijema i covid bolesnika, da je hladni pogon smanjen na minimum. To znači da nas očekuje epidemija zloćudnih bolesti, karcinoma. Situacija je ozbiljna', upozorava Šostar.

Naglasio je da Ustav obvezuje zdravstvene radnike tako da su dužni čuvati svoje i tuđe zdravlje.

'Sve mjere koje donosi nacionalni Stožer civilne zaštite su u redu, samo ih treba provoditi', poručio je Šostar.

Imao je i poruku za sve medije - zamolio ih je da prestanu prikazivati iglu koja probija kožu prilikom apliciranja cjepiva.

'Postoje ljudi, ne biste vjerovali koliko ih je puno, koji se boje uboda igle. To ne treba pokazivati', kaže.

Kako raste interes za cijepljenje prvom dozom, vjeruje da će interes za treću dozu također rasti.

'Važno je da se cijepe svi stariji od 65 godina. Nemojte čekati, cijepite se jer ćete tako gotovo sigurno izbjeći najteži oblik bolesti i u konačnici smrtni ishod', apelirao je Šostar, dodavši da je trenutačno najveći broj onih iznad 50 godina koji dolaze po prvu dozu.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ