PONEŠTO ZA SVAKOGA

Filmovi sa Zagreb film festivala od danas diljem Hrvatske

18.11.2021 u 12:32

Bionic
Reading

Tradicionalni program ZFF putuje, u okviru kojega se odabrani filmski naslovi sa Zagreb Film Festivala paralelno prikazuju u kinima diljem Hrvatske, počinje na rekordnoj, 21 lokaciji

'ZFF-ov 'filmski pinklec' ovaj put predstavlja filmove "Čovjek koji je prodao svoju kožu" iz glavnog natjecateljskog programa, "Nemirni" iz programa Ponovno s nama, prošlogodišnji pobjednik festivala, "Oaza".

Bit će tu i film "Još samo malo" iz programa festivala KinoKino, koji se održava usporedno s 19. izdanjem Zagreb Film Festivala.

Projekcije će se organizirati u Splitu, Korčuli, Puli, Velom Lošinju, Rijeci, Novoj Gradiški, Samoboru, Glini, Šibeniku, Bjelovaru, Dubrovniku, Velikoj Gorici, Varaždinu, Koprivnici, SOS Dječjem selou Ladimirevci, SOS Dječjem selu Lekenik, Lastovo, Prelogu, Čakovcu, Osijeku, Zadru i Zaboku.

Kao zvijezde današnje dugometražne konkurencije sa ZFF-a ističu filmove "Kraljica iz Bronxa" i "Kupe br. 6", iz programa Ponovno s nama izdvajaju mračni psihološki triler "Kutija" Lorenza Vigasa, a od "Velikih 5" film "Gagarin".

Program u četvrtak u kinu SC počinje u 18,30 sati, uz američku indie dramediju "Kraljica iz Bronxa" u režiji Nane Mensah, nagrađene za najbolju režiju na festivalu Tribeca.

Junakinju Sarah, Amerikanku porijeklom iz Gane, pratimo dok više-manje neuspješno balansira između svojih nespojivih životnih izbora, primjerice između doktorskog studija i preseljenja u Ohio s oženjenim ocem dvoje djece, napominje se u najavi.

U večernjem terminu kina SC u 21 sat prikazat će se "Kupe br. 6", melankolični film ceste ovjenčan Grand Prixom u Cannesu.

To drugo ostvarenje finskog redatelja Juhe Kuosmanena (Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija – ZFF 2016) prati neobičan susret mlade finske arheologinje i pripitog ruskog rudara, pokazujući kako se razumijevanje ponekad pronalazi na najneočekivanijim mjestima. Film se prikazuje i u ranopodnevnom terminu u kinu Tuškanac u 13 sati.

Dugometražna konkurencija festivala KinoKino za najmlađe u Uraniji od 18 sati prikazuje film "Još samo malo", koji je prikazan na Berlinaleu u programu Generacija Kplus.

  • +7
Počeo ZFF 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Film se opisuje kao "topla priča" o dječaku iz Irana koji s obitelji živi u izbjegličkom centru u Finskoj, a baš kada obitelj počne uživati u praznicima, dobiju vijest o odbijenom azilu.

Program u kinu Tuškanac nastavlja se u 17 sati uz projekciju filma "Gagarin", francuskog predstavnika u programu Velikih 5, koji je nostalgična posveta utopijskom pariškom projektu kolektivnog stanovanja Cité Gagarine.

U središtu je mladi Youri koji živi u golemom socijalnom stambenom bloku na periferiji Pariza i sanja o karijeri astronauta, no kad sazna da zgradu čeka rušenje s prijateljima odluči nešto promijeniti.

U 19,30 sati slijedi film "Kutija", novi film venecuelanskog majstora Lorenza Vigasa, napeti psihološki triler o dječaku koji se opsesivno pokušava uvući u život stranca uvjeren da je riječ o njegovu ocu.

Od 22 sata može se pogledati blok filmskih naslova iz natjecateljskih programa kratkometražnog međunarodnog filma i Kockica, filmove "Mali libero" i "Klimanje" te ukrajinski "Tatine tenisice" i mađarski "Školski odmor".

Program u Teataru ITD u 18 sati kreće s "pravim filmskim štivom za potonule milenijalce", romantičnom dramom sazrijevanja "Najgora osoba na svijetu" Joachima Triera.

Film prati Julie (Renate Reinsve, Cannes 2021. – Najbolja glumica) koja u svojim tridesetima još uvijek traži svoje istinsko zvanje, životnu strast i pravu ljubav, ne libeći se pritom odbaciti sve što joj stoji na putu.

Na istoj lokaciji u 20,30 sati slijedi "Neprijatelj", novi naslov iz programa Mreža festivala Jadranske regije, belgijski film inspiriran stvarnim velikim političkim skandalom kada je u hotelskoj sobi poznatog političara pronađeno mrtvo tijelo njegove ljubavnice. Lik supruge utjelovljuje glumica Alma Jodorowsky (Adelin život), unuka legendarnog Alejandra Jodorowskog.

U okviru programa Industrije glavna glumica filma "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" Radua Judea u četvrtak će održati masterclass koji, uz projekciju tog filma i u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih djelatnika počinje u 17 sati u kinu Kinoteka.

Film je ove godine osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film u Berlinu, a razgovor će se fokusirati na glumački aspekt suradnje s majstorom rumunjskog novog vala koji u svom radu istražuje granice između dokumentarnih i igranih režijskih metoda.