u posjeti čakovcu

[FOTO/VIDEO] Beroš o Znanstvenom savjetu: Nije dobro van Vladinog kanala koristiti ideje za neke interese

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 08.12.2020 17:15
  • Objavljeno 08.12.2020 u 16:33
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je u posjetu Međimurskoj županiji. Ministar je obišao zdravstvene institucije u krugu Županijske bolnice Čakovec, te tercijarni respiratorni centar za područje Međimurske županije. U Međimurskoj županiji danas je 114 novih slučajeva zaraze.

"S obzirom na epidemiološku situaciju došao smo dati podršku Međimurskoj županiji", rekao je Vili Beroš na početku i dodao: "Riješili smo problem testiranja vikendom u Čakovcu na meni vrlo zadovoljavajući način. Ovo su vremena kad samo zajedno možemo dati odgovor na ovu veliku ugrozu. Čitavo vrijeme spominjemo i potrebu liječenja covid negativnih bolesnika. Ovdje je situacija kompleksna, angažirat ćemo i okolne bolnice i kadrovske kapacitete.

Ovo što smo danas ovdje vidjeli je impresivno, pohvaljujem način organizacije rada u obrani od ove bolesti. Formiran je pozivni centar s četiri djelatnika koji odgovaraju na upite stanovnika Međimurja. Kao ministar mogu obećati maksimalnu podršku, no razgovarali smo i općenito o stanju u zdravstvenom sustavu, o financiranju i veledrogerijama i drugim pitanjima koji su pred nama."

  • +8
  • +5

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio Županijsku bolnicu Čakovec

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Liječenje i hospitalizacija

Odgovarajući na pitanja novinara, osvrnuo se na korištenje antibiotika i hospitalizaciju bolesnika, prenosi N1.

"To je kompleksno pitanje jer antibiotici ne djeluju na samu virusnu bolest. No, ona se nekad komplicira bakterijskim infekcijama pa svaki liječnik treba prepoznati infekciju i propisati antibiotik. Ne treba dugo odgađati upućivanje u bolnicu ako su simptomi ozbiljni. Svaki iskusan liječnik na osnovi jednostavnih pitanja može procijeniti kakvo je stanje."

O pribrojavanju rezultata antigenskih testova ukupnom broju oboljelih, rekao je: "Nisam epidemiolog pa ne mogu kvalificirano o tome govoriti. Preporuka ECDC-a je da se ti testovi ne pribrajaju PCR pozitivnima jer je to još uvijek zlatni standard za detekciju pozitivnih. Jedino struka može procijeniti kad će to biti prihvatljivo."

Video: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Međimurje kao žarište

"Razgovarali smo o kadrovskim potrebama. U Čakovec su došle već sestre specijalizirane za ovakve bolesnike, a doći će ih još. U regijama koje su manje zahvaćene mobilizirat ćemo dodatne kadrove, domaćini nude organizaciju smještaja i tako ćemo odgovoriti na to", rekao je Beroš o kadrovskim promjenama i dodao da za konačne rezultate primjene strogih mjera treba još pričekati:

"Razlozi zašto je Međimurje odjednom postalo žarište, razlog je specifičan položaj, velik transport prema susjednim zemljama i Zagrebu, a lokalni epidemiolozi primjećuju pojačanu incidenciju nakon početka škole i fakulteta. Trendovi ukazuju na smanjenje broja novooboljelih."

O Znanstvenom savjetu

O problemima sa Znanstvenim savjetom je rekao:

"Ne bih želio da se shvati da sam došao nešto rješavati ovdje. Kapaciteti su spremni i nisu upitni. Kad je riječ o Znanstvenom savjetu, kad sagledate taj apel, u njemu ćete prepoznati sve što je u suglasju s radom Stožera. No, nije dobro da se van znanstvenog komunikacijskog kanala, van Vladinog kanala, u javnom prostoru, nekakve ideje upotrebljavaju u promociji nekakvih interesa, to prelazi stručnost. Kad ljudi imaju zajednički cilj, lako nađu zajednički jezik. Mislim da će se to pitanje razriješiti i da ćemo nastaviti surađivati."

Bitno je omogućiti rad poduzeća u epidemiološki održivom okviru, to je proritet, naglasio je. "Cijelo vrijeme pokušavamo naći modalitet nečijeg rada."

Video: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Uzgoj kanabisa

Komentirao je i mogućnost uzgoja kanabisa: "Mislim da Hrvatska kao moderna zemlja apsolutno mora uvažiti mogućnost proizvodnje kanabisa, ali u medicinske svrhe. Naravno da možemo otvoriti pitanje djeluju li doista takvi preparati. Jedini tko može dati odgovor na to pitanje je struka. Pravilnik je izrađen, na evalucaiji je, nadam se da će biti gotov uskoro."

O razlikama u broju testiranja reko je: "Ako više testirate, imat ćete više novozaraženih, to se događa u ovoj županiji. Kao dodatna mogućnost nude se kampanje brzog antigenskog testiranja koje može pomoći u orijentaciji novozaraženih, da im se odrede mjere i da se tako spriječi širenje virusa."

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!