OČITOVANJE šefa UREDA premijera

[VIDEO/FOTO] Frka-Petešić priznao: Ja sam nazvao znanstvenike i rekao im da daljnja suradnja nema smisla

08.12.2020 u 13:26

Bionic
Reading

Predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka-Petešić gotovo sat vremena tumačio je genezu sukoba u Znanstvenom vijeću Vlade, te svoju jučerašnju 'zahvalu na suradnji' članovima Savjeta, ujedno i potpisnicima apela stručnjaka zabrinutih Vladinim upravljanjem epidemijom

Frka-Petešić vratio se za početak u povijest, rekavši da je on još proljetos predložio premijeru osnivanje Znanstvenog savjeta, čiji bi članovi pomogli Vladi u suzbijanju koronavirusa. Bilo je važno da Savjet bude multidisciplinaran, naveo je Frka-Petešić.

'Na samom početku rada postavljena su jasna pravila. Naglašeno je da se od njih očekuju savjeti, ali da savjeti ne obvezuju Vladu jer 12 članova ne moraju imati jednako mišljenje o svemu, a Stožer i Vlada će donositi odluke. Naglašeno je da oni ne snose odgovornost za odluke Vlade', rekao je Frka-Petešić, dodajući da Vlada mora voditi računa o mnogim aspektima krize, pa i društvenim, gospodarskim i političkim, kao i o samoj provedbi odluka.

Zvonimir Frka-Petešić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Zamolili smo ih da se medijski angažiraju koliko god mogu, kako bi pridonijeli informiranju javnosti i u proteklih 8-9 mjeseci svi su dali svoj vrijedan doprinos na čemu im zahvaljujem. U protekla dva mjeseca došlo je do žustrijih rasprava unutar Savjeta... Umjesto plodne rasprave, neslaganja su ponekad prerasla u otvoreno prozivanje, pa i u medijima. To je za mene bilo neočekivano i pomalo razočaravajuće', rekao je Frka-Petešić.

'Došlo je do otvorenog zahtjeva dijela Savjeta da se neki članovi izbace, što smo ocijenili nekorektnim i neprihvatljivim', kazao je.

  • +6
Znanstveni savjet Vlade Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Što se tiče stava Savjeta o mjerama, stav je bio nejedinstven: neki su smatrali da su mjere dostatne i da je puno važnija osobna odgovornost, dok su drugi smatrali da trebaju puno strože mjere.

'Kada sam od članova koji su tražili stože mjere tražio konkretno, brojke, rekli su da je to na Stožeru da definira. Na to nisam dobio decidirani odgovor, ali shvatili smo poruku da je malo veći dio Savjeta bio za nekakve strože mjere. Iznijeli su i neke svoje analize da će se situacija pogoršati, kao što se i pogoršala', ustvrdio je Frka-Petešić.

Kada su mjere postrožene, oni koji su to zagovarali nisu možda bili toliko eksponirani u medijima da to podrže, rekao je on, dodajući da je drugi dio Savjeta smatrao da su mjere pretjerane.

U subotu je održao svojevrsnu videokonferenciju sa članovima Stožera, a 'tu je iznesen zahtjev da se isključe pojedini članovi Savjeta'.

'Rekao sam da je to nekolegijalno, nije prihvatljivo u demokratskom društvu da zbog različitog mišljenja tražimo izopćenje. Znam da premijer nikad na to ne bi pristao', rekao je Frka-Petešić, dodajući da tada nije spomenuto da je pokrenuta inicijativa 26 znanstvenika, uključujući četvero sa tog sastanka.

'Bio sam izuzetno zatečen u nedjelju ujutro kada sam vidio taj apel hrvatskoj javnosti. Osjećao sam se jako izigran, kao da je tu neiskrenost koju nisam osjetio u našem razgovoru i mislim da to nije korektno. To je za mene jako narušilo naše povjerenje, jer je ono jako važno za svaku suradnju koja je usmjerena na interes hrvatskih građana', objasnio je Frka-Petešić.

>>> Apel 26 hrvatskih liječnika i znanstvenika: Duboko smo zabrinuti širenjem drugog vala, evo što hitno treba poduzeti

'To sam rekao i premijeru, da se osjećam izigran, i da ovakva daljnja suradnja nema smisla ako nema međusobnog povjerenja. Nazvao sam ih jučer predvečer, nisam se uspio čuti s trojicom koji se nisu povratno javili, s ostalom trojicom sam razgovarao i iznio razočaranje i da daljnja suradnja nema smisla. Međutim, premijer ih nije razriješio. Ali da je daljnja suradnja otežana u ovim uvjetima, sigurno da je. Žao mi je zbog ovog nesporazuma, možda nisam bio dovoljno jasan, rekao sam im da ovakva suradnja dalje nema smisla. Stalo nam je da i dalje imamo suradnju s vrsnim stručnjacima u ovom Savjetu, ali smatram da oni moraju pronaći načina za kvalitetniju suradnju i kada se ne slažu i da to ne dovede do prekomjernog međusobnog granatiranja gdje Vlada trpi štetu. To su ozbiljni i zreli ljudi koji mogu naći načina da konfrontiraju argumente', poručio je Frka-Petešić.

Nema znanstvenog ustavnog suda koji šalje na doradu ili poništava odluke Vlade. Toga u demokracijama nema, nigdje u EU gdje neki od naših znanstvenika rade, kazao je Frka-Petešić, dodajući da Vlada mora preuzeti teret odgovornosti i na njoj je da u lepezi mogućnosti odabere ono što smatra da je najbolje za Hrvatsku.

'To je konačna odluka i ne može se dogoditi da 10 minuta poslije dođe ideja da se doda jedan zarez. To na taj način ne funkcionira', rekao je Frka-Petešić. Po njemu, prioriteti su i zdravlje i gospodarstvo.

'Jedno ide ukorak s drugim, lažna je dilema ili zdravlje ili gospodarstvo', smatra on.

Po pitanju apela, rekao je da to 'mišung različitih ideja', te je analizirao pojedine zahtjeve, rekavši da Vlada upravo to radi - komunicira redovito i donosi najstrože mjere koje može u hrvatskim uvjetima, poboljšava uvjete za zdravstvene radnike, regionalizacija postoji kroz županijske stožere, a po pitanju semafora konkretni prijedlozi su dobrodošli. Rekao je da je prijedlog o uspostavi registra broja zaraženih dobar. Neke nije razumio, poput poruke da ista pravila trebaju vrijediti za sve - predstojenik ureda premijera smatra, naime, da ista epidemiološka pravila već sada vrijede za sve.

'Jedno je zahvaliti na suradnji, a drugo zahvaliti SE na suradnji'

'Važno je da usadimo osjećaj poštovanja hrvatskih institucija i nerazumljivo mi je prozivanje Vlade uz mogućnost otvorenog dijaloga. Imamo potrebu staviti sve glave na kup, prijeći preko ovog nesporazuma. Žao mi je što sam i sam tome doprinio', kazao je Frka-Petešić, nadajući se da će se to sada prevazići.

Na pitanje je li se posuo pepeom, ponovio je ukratko što je rekao. Na pitanje bi li on ostao surađivati s osobom koja mu zahvali na suradnji zbog narušenog povjerenja nije dao jasan odgovor. 'Jedno je zahvaliti na suradnji, a drugo je zahvaliti se na suradnji. To ima sasvim oprečan smisao'.

Poticali na javne istupe, ali ne kritičke

Na pitanje zašto je povjerenje narušeno ako je sve ranije rečeno na Savjetu, odgovorio je da je Vlada poticala stručnjake na nastupe u javnosti, no jedno je objašnjavati, a drugo prozivati Vladu kao član Vladinog savjeta. 'To mi je teško razumljivo', rekao je Frka-Petešić.

Rekao je da nije definiran datum budućeg sastanka. Najavio je da će se svima ponovno javiti, barem onima koji će mu se javiti. 'Neobično je da prije nego je sa svima obavljen razgovor takva informacija izlazi u javnost. To je nekorektno i prema onima s kojima nije obavljen razgovor', kazao je, osvrćući se na izlazak informacije o njegovoj 'zahvali na suradnji' u ponedjeljak navečer.

Upitan hoće li popunjavati Savjet drugim stručnjacima, rekao je da je o tome prerano govoriti. O sukobu interesa kazao je da je razgovarao sa g. Đikićem i zahvalio mu što je upozorio na tu temu.

'Kad se oformio Savjet o tome nitko nije razmišljao jer je trebalo gasiti vatru s epidemijom. Zahvalio sam mu i nazvao ministra Beroša, zamolio da pravna služba Ministarstva zdravstva pripremi dokument o sukobu interesa i dobio sam ga u međuvremenu', kazao je Frka-Petešić.

Podsjetimo, glasnogovornik Vlade Marko Milić odbacio je u ponedjeljak kasno navečer tvrdnje da je premijer donio odluku o izbacivanju Andreje Ambriović Ristov, Nenada Bana, Petre Klepac, Branka Kolarića i Igora Rudana iz Znanstvenog savjeta.

'Slijedom pojave netočne informacije da je predsjednik Vlade donio odluku o izbacivanju petorice članova Vladinog Znanstvenog savjeta, držimo nekorektnim da se objavljuju takvi navodi i članci bez prethodne provjere njihove točnosti. Predsjednik Vlade nije donio takvu odluku. Zahvaljujemo onim članovima Znanstvenog savjeta koji su ovu netočnu informaciju prenijeli medijima. To je sigurno bio ,'epidemiološki', a ne politički potez', naveo je glasnogovornik.