u potrazi za hranom

[FOTO] Polarna medvjedica iznenadila stanovnike najsjevernijeg grada na svijetu

20.06.2019 u 13:50

Bionic
Reading

Gladna polarna medvjedica primijećena je zadnjih dana u ruskom Norilsku, najsjevernijem gradu na svijetu, a stručnjaci su komentirali da se njeno prirodno stanište smanjuje zbog klimatskih promjena te da je stoga prisiljena daleko lutati u potrazi za hranom

Mršava medvjedica bila je u potrazi za hranom u tom sibirskom gradu daleko od svog prirodnog staništa. Ledena prostranstva koja su tradicionalno pružala prirodno lovište za medvjede smanjila su se uslijed relativno visokih temperatura u regiji, kažu stručnjaci.

"Smanjenje ledenog pokrova dovelo je do promjena u ponašanju životinja vezano uz hranjenje", rekao je Dmitrij Gorškov, stručnjak za bioraznolikost u Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode (WWF-Rusija).

Zato što ne mogu loviti tuljane, medvjedi su "prisiljeni hodati stotine kilometara u potrazi za hranom i najčešće je nalaze u blizini naselja", kazao je on.

Vlasti u Norilsku, više od dvije tisuće kilometara sjeveroistočno od Moskve, priopćile su da medvjedica luta gradom nekoliko dana.

  • +4
Polarna medvjedica u Norilsku Izvor: Profimedia / Autor: Denis Kozhevnikov/TASS

"Polarni medvjed u Norilsku jedinstvena je pojava. Ranije se to dogodili samo jedanput, prije 40 godina", kazao je stručnjak iz WWF-Rusija.

"Nekoliko sličnih slučajeva zabilježeno je u različitim regijama Rusije", rekao je Gorškov.

Ranije ove godine proglašeno je izvanredno stanje na arktičkom arhipelagu Novaja Zemalja u Rusiji zbog "invazije" glasnih polarnih medvjeda. Više od 50 medvjeda viđeno je kako ulazi u stambena naselja.

"Nemoguće je pobjeći od polarnog medvjeda!", upozorila je tada lokalna administracija. "Zbog nedostatka hrane polarni medvjedi mogu se prebaciti na bilo kakav mogući izvor hrane, uključujući čovjeka."