15 KILOMETARA LAMPICA

[FOTO] Na rođendan grada Osijeka, otvoren i blještavi Advent - evo što čeka posjetitelje

02.12.2022 u 23:05

Bionic
Reading

U sklopu proslave kojom je Osijek obilježio 236 rođendan u petak je otvoren i Advent koji se nakon četiri godine bogatim kulturnim, zabavnim i gastronomskim programom vratio u osječku baroknu jezgru Tvrđu

Otvaranjem Adventa završavamo Dan grada Osijeka na koji smo naše sugrađane nagradili besplatnim posjetom ZOO vrtu, besplatnim ulaskom na Gradske bazene, i besplatnim prijevozom, podsjetio je gradonačelnik Ivan Radić.

Rekao i i da će ove godine osječke ulice i trgove obasjavati čak 15 kilometara lampica, što je upola više nego lani i očekuje se poseban ugođaj.

Također je istaknuo da Advent traje do 31. prosinca, a da ga je Grad Osijek organizirao u suradnji s Osječko- baranjskom županijom, s kojom je organizirao i doček Nove godine.

  • +10
Počeo Advent u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic

"Na Silvestrovo ćemo imati doček za najmlađe, organiziramo i doček za umirovljenike, a u Novu godinu ući ćemo uz Crvenu jabuku", najavio je Radić.

Osječko- baranjski župan Ivan Anušić pohvalio je činjenicu da se Advent vratio u Tvrđu za koju je ustvrdio da je ljepša nego prije godinu dana jer je dijelom obnovljena a nada se da bi obnova uskoro mogla biti završena u cjelini.

Osječki Advent prošle je godine bio najljepši i sigurno da će ove godine obraniti tu titulu jer nema razloga da to ne bude tako, kazao je Anušić dodajući da Tvrđa daje bajkovit ugođaj te je pozvao sve koji mogu da dođu i uvjere se u bogatu ponudu i mnoštvo sadržaja.

Većina se programa održava na Trgu Svetog Trojstva gdje su smještene kućice s ugostiteljskim sadržajima, 35 metarski panoramski kotač i velika pozornica na kojoj je već prvu večer Adventiranja nastupio Big band Osijek. Na njoj će nastupiti tridesetak imena među kojima su Soulfingersi, A strana, Neno Belan, Klapa Rišpet, Igor Delač, ali i domaći ulični glazbenici.

S obzirom na to da je naglasak ovogodišnjeg programa Adventa stavljen na obiteljske posjete puno je dodatnog programa za djecu. Božićno kino s mnoštvom animiranih filmova i 20-ak bajki te kazališno- književni program svakodnevno će biti dobra zabava za cijele obitelji.

Tri subote u prosincu, pod vodstvom poznatog hrvatskog gastronomada Rene Bakalovića, održavat će se tematski ciklus otkrivanja nove slavonske kuhinje. Već sutra je to Nova slavonska kuhinja - gastro prijepodne s Reneom Bakalovićem - slane torte i ekskluzivna kuhana vina.

Dio zabavnog programa odvijat će se i kod „Školjke“, nedaleko Tvrđe, gdje je smješten veliki lunapark. Uz osječku konkatedralu smješten je veliki okićeni bor, a u središtu grada razmješteni su i uređeni ugostiteljski punktovi. Dijelovi ovogodišnjeg programa Adventa odvijat će se i u Arheološkom muzeju, Hrvatskom narodnom kazalištu, Božićnom tramvaju.

Radno vrijeme ugostiteljskih kućica od nedjelje do četvrtka je od 16 do 22 sata, petkom će raditi do ponoći ,a subotom će kućice s radom početi već u 10 sati pa sve do ponoći.