neizvjesna vremena

Usvojen osječki gradski proračun od 128,3 milijuna eura; Radić: Grad je likvidan i uredno plaća sve svoje obaveze

30.11.2022 u 15:44

Bionic
Reading

Osječko Gradsko vijeće u srijedu je, većinom glasova, usvojilo gradski proračun za 2023. godinu, u iznosu od 128,3 milijuna eura, a gradonačelnik Ivan Radić ocijenio je kako se radi o razvojnom, racionalnom i održivom proračunu

Obrazlažući prijedlog proračuna vijećnicima, Radić je kazao kako su u Gradskoj upravi pri izradi vodili računa o gospodarskoj neizvjesnosti izazvanoj ruskom agresijom na Ukrajinu i učincima inflacije te maksimalnom korištenju nacionalnih i EU sredstava u realizaciji projekata.

Kao neke od projekata, koji se planiraju realizirati u razdoblju od 2023.-2025., naveo je izgradnju tri i dogradnju dva dječja vrtića, u vrijednosti 7,8 milijuna eura, drugu fazu obnova kupališta "Copacabana", u vrijednosti od skoro 7 milijuna eura, izgradnju koncertne dvorane u osječkom Kulturnom centru, vrijedne oko 1,7 milijuna eura te projekt rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže u nekoliko ulica, vrijedan 22 milijuna eura.

Neki od strateških projekata čija će realizacija započeti u idućem trogodišnjem razdoblju su, kazao je, izgradnja nove tržnice te rekonstrukcija središta grada, a iduće godine se očekuje i završetak nekih dugo očekivanih projekata, poput podvožnjaka u Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića te spajanja Gornjeg i Donjeg grada šetalištem uz Dravu.

"Ovaj proračun osigurava financiranje svih nužnih rashoda. Grad je likvidan i uredno plaća sve svoje obaveze, u 2023. godini nije planirano niti jedno novo kreditno zaduživanje grada, a jedan od ciljeva nam je manja ovisnost gradskih tvrtki o proračunskim subvencijama", poručio je Radić.

Smatra kako će, unatoč neizvjesnim vremenima, proračun osigurati gospodarski rast Osijeka i realizaciju značajnih projekata za budućnost grada.

Tijekom rasprave o dodjeli javnih gradskih priznanja, Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog da se zlatna plaketa "Grb grada Osijeka" za životno djelo dodjeli Veri Svoboda-Njikoš, za izniman doprinos u kulturnom stvaralaštvu, očuvanju tradicijskih slavonskih i starogradskih pjesama te za promicanje grada Osijeka.