službeni posjet

[FOTO] Milanović obišao astronomski opservatorij Paranal u Čileu

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 10.12.2022 12:27
  • Objavljeno 10.12.2022 u 12:27
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika

Tijekom službenog posjeta Čileu i boravka u regiji Antofagasta na sjeveru Čilea, predsjednik Zoran Milanović posjetio je i obišao astronomski opservatorij Paranal u pustinji Atacama.

Uz stručnu pratnju voditelja Europskog južnog opservatorija (European Southern Observatory – ESO) i njegovih suradnika predsjednik Milanović obišao je taj najveći optičko-infracrveni opservatorij na južnoj hemisferi, a drugi po veličini na svijetu. Opservatorij Paranal sastoji se od četiri velike jedinice VLT-a (Very large Telescop) i četiri mala pomoćna teleskopa u obliku kupole.

Europski južni opservatorij međuvladina je organizacija osnovana 1962. godine čiji rad podupire 16 europskih država (Austrija, Belgija, Češka Republika, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Španjolska, Švedska, Švicarska i Ujedinjena Kraljevina) te Čile i strateški partneri. ESO ima više od 750 djelatnika iz više od 30 zemalja i mnogobrojne suradnike širom svijeta. Projektiraju, grade i upravljaju opservatorijima svjetske klase smještenima na površini zemlje. Astronomi diljem svijeta koriste njihove teleskope.

  • +1

Milanović u Čileu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika

Svi teleskopi ESO-a nalaze se u čileanskoj pustinji Atacama, mjestu s jedinstvenim uvjetima za promatranje neba. ESO upravlja trima promatračkim lokacijama u Čileu: La Silla, Paranal i Chajnantor. Osim toga, upravo grade novi, ujedno najveći teleskop na svijetu, smješten na vrhu planine Cerro Armazones, koji će također djelovati u okviru Opservatorija Paranal. Predsjednik Milanović obići će danas i gradilište novog teleskopa.

Sjedište Europskog južnog opservatorija nalazi se u njemačkom gradu Garchingu, u blizini Münchena. Tamo stvaraju i razvijaju najmodernije teleskopske tehnologije zajedno s industrijskim partnerima te educiraju djecu i odrasle u Centru za posjetitelje i planetariju ESO Supernova.

Uz predsjednika Milanovića pri obilasku opservatorija Paranal bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, zastupnica Hrvatskoga sabora i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Čile Natalija Martinčević te veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Čile Mira Martinec.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!