pregled stanja

Filipović nakon prve godine mandata: Smanjili smo prirez, a Rijeka je sada najveće gradilište u Hrvatskoj

13.06.2022 u 16:58

Bionic
Reading

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović u ponedjeljak je na konferenciji za novinare prvu godinu svojeg mandata ocijenio izazovnom i uspješnom

Rekao je da je mandat počeo uspješnim konstituiranjem Gradskog vijeća te da ono više-manje stabilno brodi, iako nema potpisanog koalicijskog sporazuma. Većina točaka koje je predložio je prihvaćena, što je zahtijevalo puno usuglašavanja, a vjeruje da će suradnja u iduće tri godine biti još bolja.

Filipović kaže da je Rijeka sada najveće gradilište u Hrvatskoj, ostvaruju se mnoge javne i privatne investicije, kojima će Rijeka 2025. imati novo lice i biti ugodnija za život.

Rekao je da je zadovoljan financijskom konsolidacijom, a proračun iz dana u dan izgleda bolje te je smanjen dug s početka mandata.

Podsjetio je da je prihvaćen razvojni program do 2027. , 73 programa vrijedna oko 2,4 milijarde kuna, koji će biti ostvareni u mandatu.

Prirez je smanjen s 15 na 14 posto, a ako makroekonomski pokazatelji budu povoljni, smanjivat će se i nadalje, kako bi se u 2025. ušlo sa stopom prireza od 10 posto.

Filipović je istaknuo da je Urbana alomeracija Rijeka sada ima 14 članova, koji su prepoznali suradnju gradova i općina na važnim projektima.

  • +6
Rijeka: Najavljena manifestacija Ljeto na Gradini Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Nastavio je da je gradska tvrtka Rijekapromet pripojena Rijekaplusu, a radit će se i na reorganizaciji gradske uprave.

Rijeka ostvaruje rekordnu turističku godinu, u digitalizaciji i transparentnosti zadržana je vodeća uloga, nastavlja se poticanje poduzetništva, a do kraja godine trebalo biti završeno novih 90 stanova po POS-u.

Spomenuo je brojne javne i privatne projekte, naglasivši da je prispjela ponuda za izgradnju Kompleksa Žabica sa autobusnim kolodvorom te projekte od nacionalne važnosti, među kojima i novu marinu u Porto Barošu, koju će graditi tvrtka ACI- Gitone.

Na pitanje o dodatnom prostoru za marinu u riječkoj luci, za koji je zainteresiran investitor, Filipović je odgovorio da najprije bi pričekao realizaciju marine u Porto Barošu te da nema ništa protiv toga, ali uz uvjet dostupnosti mora građanima i turistima.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan govorila je o rješavanju problema neupisane jasličke djece, otvoranju novog vrtića i škole, završetku broda Galeb i nove knjižnice, dok je zamjenik Goran Palčevski naveo projekte u suradnji sa Sveučilištem, izgradnju nove bolnice, socijalne programe...