dan oslobođenja rijeke

Filipović: Rijeku je obranio antifašizam i stvorio od nje moderan i suvremen grad

03.05.2022 u 14:12

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je u utorak na obilježavanju Dana oslobođenja Rijeke od fašizma kako se ne smije prestati govoriti da je antifašizam vrijednost koja se bezuvjetno brani

Filipović je na svečanoj akademiji u Rijeci u utorak rekao da je danas, 70-ak godina nakon završetka Drugoga svjetskog rata, ponovno rat koji svijet baca 80 godina unatrag.

"Mislim da smo svi i previše svjesni da danas više nitko ne može reći da se takav razvoj događaja ne može ili neće dogoditi. Nedaleko od nas, u 21. stoljeću bjesni zvjerski rat u Ukrajini koji je bacio svijet 80 godina unatrag", istaknuo je.

"Naša djeca i unuci moraju znati koje su vrijednosti antifašizma, moraju znati povijesne činjenice i povijest stvaranja naše zemlje, Domovinski rat koji nas je zadesio kao tek stvorenu državu", rekao je Filipović.

Riječki gradonačelnik je rekao da je antifašizam čvrsta i odlučna obrana prava na jednakost u različitosti. Rijeku je obranio antifašizam i stvorio od nje moderan i suvremen grad, dodao je.

Filipović je rekao da se na današnji dan slavi pobjeda nad ideologijama, sloboda i jedinstvo te brisanje umjetno stvorene granice na Rječini. "Rijeka, nakon što su je mnogi svojatali i dijelili, oslobođena je i ujedinjena te se vraća u okrilje hrvatske domovine, kao i dijelovi priobalne Hrvatske, koje su upravo ti lažni domoljubi prodali Italiji", zaključio je.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rijeke Dragutin Rađenović ocijenio je da su tekovine antifašističke borbe, zahvaljujući kojoj su ta područja oslobođena i pripojena ostatku Hrvatske, uspješno nastavili hrvatski branitelji iz Domovinskog rata.

U vezi s događajima 10. travnja u Splitu, upitao se otkuda dolazi naziv HOS za hrvatsku postrojbu i zašto slave baš tog datuma. "Zašto se koriste hrvatskom šahovnicom s prvim bijelim poljem i nose crne košulje?" upitao je i uzviknuo: "Smrt fašizmu, sloboda narodu!"