skočila cijena

Riječka oporba o Titovom brodu 'Galeb': Nema veze s Rijekom, milijuni su bačeni u vjetar

02.06.2022 u 16:42

Bionic
Reading

Oporbeni vijećnici na sjednici riječkoga Gradskog vijeća u četvrtak su tijekom rasprave o obnovi broda "Galeb" isticali da taj brod nema veze s Rijekom, ustvrdivši da je projekt preskup i da se ne zna konačna cijena

Na sjednici su vijećnici informirani o stanju obnove tog broda, a gradonačelnik Marko Filipović (SDP) rekao je da se dovršetak radova u brodogradilištu Kraljevica očekuje do kraja godine, kad bi se "Galeb" kao brod-muzej trebao privezati uz Molo longo.

To je europski projekt koji se mora završiti, bez obzira na ideologiju i visinu sredstava, rekao je. "Josip Broz Tito je povijesna ličnost koja kontroverzama pobuđuje interes, pa očekujem da će tako biti i kad 'Galeb' bude dovršen i postane muzej", rekao je.

Maša Magzan (Nezavisna lista Davora Štimca) ustvrdila je kako je prema stanju radova teško povjerovati da će biti završeno u tom roku i da će namijenjeni novac biti dovoljan.

Aleksandar Saša Milaković (Most) istaknuo je da Galeb nema nikakve veze s Rijekom dodavši da mišljenje o obnovi tog broda ne temelji na ideologiji. "Jedini koji se vode ideologijom su u SDP-u, koji obnavlja brod samo zato što je bio Titov", rekao je.

Upozorio je da je cijena obnove porasla s početnih 35 milijuna kuna na oko 110 milijuna, od čega će znatan dio, bez obzira na financiranje projekta iz EU fondova, platiti građani Rijeke.

Neće biti idolopoklonstva Titu

Josip Ostrogović (HDZ) kaže da su radi obnove "Galeba" milijuni bačeni u vjetar, a ne zna se koliko će još trebati uložiti.

Nikola Ivaniš (PGS) tvrdi pak da je to razvojni projekt u visokoj fazi dovršenosti koji se mora provesti.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar kaže kako i nije toliko bitno koliko je "Galeb" povezan s Rijekom, jer je riječ o zaštićenom nacionalnom kulturnom dobru.

U muzeju neće biti idolopoklonstva Titu, priča o "Galebu" i Titu je puna kontroverza, pa će se tako i predstaviti, rekao je.

Na sjednici je prihvaćen prijedlog da umirovljeni profesor Sveučilišta u Rijeci Elso Kuljanić dobije Nagradu Grada Rijeke za životno djelo.

Usvojen je rebalans gradskog proračuna po kojem se prihodi i primitci povećavaju za 89 milijuna kuna, odnosno 7,3 posto, tako da proračun iznosi 1,318 milijardi kuna.