NEMA PREPREKA

EU odbio rumunjski zahtjev za blokadu Hrvatske

04.01.2011 u 15:36

Bionic
Reading

Europska komisija u utorak je istaknula da nije za uvođenje verifikacijskog mehanizma za Hrvatsku, kakav je uveden za Bugarsku i Rumunjsku, što je zatražio rumunjski ministar vanjskih poslova

'Proces proširenja zasniva se na vlastitim zaslugama, sa svakom zemljom zasebno. Što se Hrvatske tiče, sada nismo još u fazi da o tome razgovaramo. Jako se nadamo da nećemo morati uvesti isti mehanizam i za Hrvatsku i smatramo da sadašnji mehanizam za Bugarsku i Rumunjsku ne bi trebao biti presedan za neku drugu zemlju', rekla je Natasha Butler, glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuelea

Ona je odgovorila na novinarski upit da komentira izjave rumunjskog ministra vanjskih poslova Teodora Baconschija, koji je u intervjuu za rumunjski list Adevarul izjavio da će tražiti uvođenje mehanizma za suradnju i verifikaciju i za Hrvatsku, ako Njemačka i Francuska ustraju u blokadi ulaska Rumunjske u Schengenski prostor.

Mehanizam za suradnju i verifikaciju (CVM) uveden je za Bugarsku i Rumunjsku kako bi ih se prisililo da provedu preostale reforme u području pravosuđa, jer pri ulasku u EU te dvije zemlje nisu u potpunosti bile spremne za članstvo.

Baconschi je u intervjuu rekao da njegova zemlja ima dvije mogućnosti kao odgovor na nedavnu odluku Njemačke i Francuske da se odgodi ulazak Bugarske i Rumunjske u Schengenski prostor. Jedna je da prizna da nije uspjela i da slijedi primjer Bugarske koja je za pregovore s dvjema najvećim zemljama članicama. Baconschi odbacuje tu mogućnost, jer bi, drži, 'pravi i dostojan' odgovor bio blokiranje nastojanja Berlina i Pariza da stvore 'Europu dviju brzina'.

Baconschi je rekao da je njegova zemlja reformirala pravosuđe i da se stare zemlje članice koriste CVM-om 'u druge svrhe'.

'Ako se CVM zadržava ne kao sredstvo suradnje, nego kao način za pritisak na Rumunjsku, onda ga ne moramo zadržati. Pogledajmo Hrvatsku. Mi podupiremo proširenje EU-a na zapadni Balkan, ali ne možemo prihvatiti da se to obavi bez CVM-a, sve dok se CVM primjenjuje u našem slučaju', rekao je Baconschi.

Na izravan upit može li Rumunjska omesti ulazak Hrvatske u EU, glasnogovornik EK-a Olivier Bailly je rekao: 'Pozicija Komisije jest da se taj mehanizam ne bi trebao uvoditi za neku drugu članicu. Svaku zemlju treba ocjenjivati zasebno. Pregovori s Hrvatskom još nisu gotovi i sada nema potrebe razgovarati o hipotetičkom scenariju.'

Bailly je istaknuo kako se nada da će se 'pregovori s Hrvatskom završiti u bliskoj budućnosti, što je u interesu i Hrvatske i EU-a'.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele još je prošle godine rekao da će Komisija učiniti sve što može kako bi Hrvatska ušla u EU bez CVM-a.