ZA 14 PROJEKATA

EU dao 2,65 milijuna eura za poboljšanje stanja u Hrvatskoj

25.04.2013 u 08:45

Bionic
Reading

Jedanaest hrvatskih nevladinih organizacija dobilo je 2,65 milijuna eura iz europskog fonda IPA 2010 za 14 projekata razvoja civilnog društva u Hrvatskoj. Tijekom ožujka i travnja 2013. godine Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) potpisala je s tim organizacijama ugovore za projekte iz područja borbe protiv korupcije, prevencije nasilja među mladima i djecom, volonterstva, protiv diskriminacije i zaštite okoliša.

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba svojim projektom 'Lokalni energetski dijalog' opremit će tri pokazna centra za obnovljive izvore energije i potaknuti na akciju dvadesetak općina u tri naše regije, najavljuje Maja Božičević Vrhovčak, predsjednica udruge. 'Najviše nas veseli što ćemo malim općinama pomoći da dobiju sve potrebno znanje za iskorištavanje obnovljivih izvora energije', rekla je tportalu Božičević Vrhovčak.

S DOOR-om u projektu sudjeluju udruge Zvono uz Kupu iz Karlovca, Znanstveno-edukacijski centar iz Višnjana i tri lokalno-akcijske grupe (LAG-ovi), koji obuhvaćaju oko 20 općina. Tim će općinama udruge pomoći da naprave lokalne akcije planove za održivi energetski razvoj, a cijeli projekt vrijedi 165 tisuća eura, od čega EU financira 90 posto.

Na sasvim drukčijem projektu radi Centar za mirovne studije. Bavit će se razotkrivanjem korupcije u sigurnosnom sektoru, primarno vezano uz rad MORH-a, MUP-a i SOA-e. Gordan Bosanac, voditelj projekta, kaže da će prvo organizacijama civilnog društva detaljno objasniti na koji način funkcionira sigurnosni sektor u čemu će pomoći Transparency International iz Madžarske i Velike Britanije. Te dvije iskusne nevladine organizacije prenijet će iskustva hrvatskim aktivistima o tome kako monitorirati javne nabave unutar sigurnosnog sustava.

'Posebna pažnja staviti će se na pitanja tajnosti podataka i kako građani mogu tražiti informacije unutar sigurnosnog sustava. Bavit ćemo se i pitanjima vojnih konverzija, to jest prenamjenama vojnih u civilna zemljišta. Temeljem studija slučaja dat ćemo ocjenu tog procesa u Hrvatskoj i preporuke kako u taj proces što više uključiti lokalnu zajednicu i kako prenamjene držati u sferi javnog interesa', rekao je Bosanac.

Projekt će se odvijati na području Zagreba, Istarske, Zadarsko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Proračun projekta je 220 tisuća eura, od čega Europska unija financira 80 posto, a ostatak sredstava CMS i njegovi partneri moraju pronaći kod drugih donatora. Pored Transparencya u projektu sudjeluju Zelena Istra, Eko Zadar, Cenzura Split i Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta iz Zagreba, a trajat će sljedećih 18 mjeseci.

Objašnjenje o projektu dobili smo i od Foruma za slobodu odgoja, nevladine organizacije koja se niz godina bavi povećanjem svijesti mladih o nenasilju i toleranciji, socijalnoj osjetljivosti mladih, volontiranjem i aktivnim građanstvom. Ana Karlović, voditelja programa FSO-a, kaže da će u okviru ovog projekta u području Zagreba, Rijeke i Splita djeci i mladima ponuditi mnogo sadržaja kako bi ih odvratili od nasilja i netrpeljivosti. Provest će prvo istraživanje o potrebama i problemima djece, a zatim slijede radionice, a za stručnjake seminari.

'Želimo saznati gdje bi mladi najradije volontirali. Netko će možda htjeti pomagati životinjama, netko beskućnicima ili ohrabrivati svoje vršnjake, to će oni sami odabrati. Tada ćemo zajedno s drugim udrugama i nastavnicima osmisliti male lokalne projekte, zapravo inicijative mladih, kojima ćemo ostvariti neke njihove želje', objasnila je Karlović. Na kraju slijedi nagradni natječaj 'Pokreni promjenu' u kojem će se djeca natjecati u najmaštovitijem prikazu tolerancije i napretka. Forum za slobodu odgoja i osam drugih partnera, udruga, škola i općina, za ovaj projekt iz EU su dobili 204 tisuće eura, a ostatak do 227 tisuća eura financiraju samostalno.

Dio od 14 projekata sufinancira i vladin Ured za udruge s nešto više od 10 posto vrijednosti pojedinog projekta. Uskoro će biti objavljena dva nova poziva za dostavu projektnih prijedloga organizacija civilnog društva i to na području povećanja transparentnosti i dobrog upravljanja hrvatske javne uprave te na području razvijanja partnerstva za održivo korištenje zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj, najavljuje UZUVRH.  U tim natječajima bit će na raspolaganju 3,3 milijuna eura. Veći dio tog iznosa u vrijednosti od 2,8 milijuna eura financirat će Europska unija kroz IPA 2011 pretpristupni program, dok će 0,5 milijuna eura financirati Ured za udruge.