U OBRANU PRIRODNIH BOGATSTAVA

Ekološke udruge sudskim putem žele zaštititi vode

21.03.2013 u 14:36

Bionic
Reading

Šest ekoloških udruga pokrenulo je ustavni sudski postupak za ocjenu suglasnosti Pravilnika o izmjeni i dopuni pravilnika o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada s Ustavom i zakonima Republike Hrvatske

'U suradnji s pet ekoloških udruga tražimo da Ustavni sud poništi sporni pravilnik kojim se dopušta smještanje centara za gospodarenje otpadom u neposrednoj blizini vodozaštićenih područja', rekao je danas na konferenciji za novinare u Rijeci Josip Katalinić, predsjednik Udruge Krizni eko stožer Marišćina.

Katalinić je naglasio da je Republika Hrvatska prema količini vodnog bogatstva na trećem, a prema kvaliteti vodnog bogatstva na prvom mjestu u Europi, podsjetivši da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 2011. godine donijelo izmjene Pravilnika o odlaganju otpada kojima se izričito izuzima zaštita vodnog bogatstva u slučaju da se kraj izvora pitke vode namjerava odlagati smeće. Nadalje, isto ministarstvo donijelo je, ustvrdio je Katalinić, podzakonske akte suprotne osnovnoj funkciji tog ministarstva te se pita kako je uopće moguće nekažnjeno donijeti takve propise.

'Na prijedlog ministra zaštite okoliša i prirode 2011. godine mijenja se Pravilnik o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada pa nakon takve barbarske intervencije u Pravilniku stoji da lokacija odlagališta nije dozvoljena na vodozaštićenom području, određenom prema propisima koji reguliraju zaštitu voda, osim za centre za gospodarenje otpadom.

Kada Ministarstvo zaštite okoliša i prirode predlaže ovakva zakonska rješenja, a odgovorni ministar javno hvali projekt ŽCGO Marišćina kao primjer koji bi trebali svi slijediti, moramo se zapitati u čijem je interesu gradnja ŽCGO Marišćina u koji će se utrošiti preko 88 milijuna eura na 1,2 kilometra od izvora pitke vode', rekao je Katalinić.


Istaknuo je da nas, ukoliko se jasne namjere Primorsko-goranske županije, koje podržava Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pravovremeno ne zaustave, pouzdano očekuje odlaganje svih vrsta otpada, uključujući opasni otpad na lokaciji ŽCGO Marišćina, kao i izmjene Zakona o otpadu kojima će se dozvoliti uvoz opasnog otpada, čime će RH postati jeftina destinacija za zakopavanje opasnog otpada iz cijelog EU-a, te zagađenje pitke vode i mora u riječkom akvatoriju, ugrožavanje zdravlja stanovništva i zagađenje okoliša šireg riječkog područja, posebno 15.000 mještana Općine Viškovo.

Pravne akcije na zaustavljanju namjernog zagađivanja izvora pitke vode zajednički poduzimaju ekološke udruge Opstanak iz Karlovca, Rast Zagore iz Lećevice, Zmajevac iz Unešica, Lijepa naša iz Ploča, GIZZO iz Kaštela i Udruga Krizni eko stožer Marišćina.