ZBOGOM HAKERIMA

Einstenova 'sablasna' teorija ključ kvantnog interneta

25.03.2014 u 17:18

Bionic
Reading

Eiensteinov skepticizam prema kvantnoj mehanici mogao bi u skoroj budućnosti rezultirati ultrasigurnim internetom koji hakeri ne bi mogli napadati, pokazalo je novo istraživanje

Još 1935. godine, Einstein i neki njegovi kolege otkrili su da bi čestice s nekim povezanim svojstvima kao što je primjerice spin, prema kvantnoj mehanici, trebale ostati trajno povezane čak i kada se razdvoje na goleme udaljenosti. Ovu neobičnu posljedicu teorije, tzv. kvantnu spregu, slavni je fizičar podrugljivo nazvao 'sablasnim djelovanjem na daljinu'.

'Do danas ova se pojava primjenjivala za sigurno dijeljenje poruka bez presretanja među dvoje pošiljatelja bez obzira na njihovu međusobnu udaljenost', objasnila je Margaret Reid, profesorica u Centru za kvantnu i optičku znanost Swinburne.

'U novom radu predstavili smo teorijske dokaze za to da bi se takve poruke mogle dijeliti između više od dvoje ljudi te da bi mogle pružiti neusporedivu sigurnost budućem kvantnom internetu', istaknula je.

Devedesetih godina, znanstvenici su otkrili da bi se poruke mogle šifrirati, sigurno prenositi i dešifrirati uz pomoć misteriozne kvantne sprege. Kada bi se kvantno spregnuta poruka dijelila između više ljudi, ključ za njezino dešifriranje također bi se podijelio među istim primateljima pa bi oni morali surađivati kako bi mogli dekodirati poruku. To bi komunikaciju na kvantnom internetu učinilo još sigurnijom.

Reid kaže da je njezin tim već utvrdio da kvantna sprega funkcionira kada se primijeni na tri do četiri primatelja. To otvara teorijsku mogućnost da bi bila upotrebljiva i u razmjenama među većim brojevima ljudi. Kodirane poruke ostale bi sigurne čak i u slučaju da su računala ili mobilni uređaji hakirani. Naime, svaki upad hakera sustav bi zabilježio jer prema načelima kvantne mehanike već i samo hakerovo promatranje utječe na njega i mijenja ga tako da u njemu stvara greške, odnosno smetnje.

'Otkriće da se sprega može primijeniti u situacijama s više primatelja otvara mogućnost za stvaranje sigurnijeg interneta u kojem bi vanjski sudionici mogli presretati manje poruka', istaknula je Reid.

Kvantna sprega misteriozna je pojava u kojoj dvije čestice postaju snažno međusobno povezane tako da se ponašaju kao jedan sustav – bez obzira nalaze li se u istom laboratoriju ili na dva različita kraja galaksije. Kada su jednom povezana, svojstva kvantno spregnutih čestica, primjerice spinovi elektrona, ostaju povezana čak i kada se one udalje na velike razdaljine. Promjena u jednoj čestici trenutno će izazvati promjenu u drugoj tako da je prijenos informacija trenutan.

Znanstvenici već godinama pokušavaju iskoristiti ovo zanimljivo svojstvo materije. Najveći problem do sada uvijek je bilo stvaranje sprege u paru udaljenih čestica, jer su je nerijetko prekidale nesavršenosti optičkih kabela ili turbulencije zraka. No ubrzan razvoj tehnologije sve više ublažava ovakve smetnje.