sprmene ići do ustavnog suda

Dvije ginekologinje u Njemačkoj osuđene zbog "reklamiranja" pobačaja

14.06.2019 u 17:31

Bionic
Reading

Berlinski sud je u petak osudio dvije ginekologinje na novčanu kaznu zbog "reklamiranja" pobačaja na njihovoj mrežnoj stranici, unatoč nedavnoj reformi koja treba liberalizirati objavljivanje informacija o namjernom prekidu trudnoće

"Liječnice nisu samo navele da čine pobačaj, nego i kako ga izvode", piše u priopćenju prekršajnog suda koji je Bettinu Gaber i Verenu Weyer osudio na novčanu kaznu u iznosu od 2.000 eura.

Sutkinja Christine Mathiak je rekla da liječnici imaju pravo navesti da čine pobačaj, ali ne i opisivati okolnosti u kojima se izvodi, u ovom slučaju da se zahvat može izvesti "lijekovima i bez anestezije" i u "sigurnim okolnostima".

Informacija o pobačaju uređena je u Njemačkoj, gdje Crkve još imaju važnu društveno-političku ulogu, člankom 219 Zakona o kaznenom postupku.

Reformom iz veljače ublažena je zabrana "reklamiranja" pa je ginekolozima dopušteno navesti izvodi li ordinacija pobačaje jer se dotad to smatralo nezakonitom promidžbom kažnjivom s dvije godine zatvora.

Dvije osuđenice kane osporiti odluku i spremne su ići do Ustavnog suda jer drže da se kosi s profesionalnom te slobodom izražavanja i informiranja.