rezultati izbora

Dužnosnici Pennsylvanije traže od suca da odbaci Trumpovu tužbu

13.11.2020 u 06:25

Bionic
Reading

Dužnosnici američke savezne države Pennsylvanije zatražili su u četvrtak od saveznog suca da odbaci tužbu kampanje predsjednika Donalda Trumpa koja nastoji spriječiti tu državu da potvrdi rezultate predsjedničkih izbora. U sudskim spisima američkog Okružnog suda za okrug Middle u Pennsylvaniji, odvjetnici državne tajnice Pennsylvanije i sedam okruga te države rekli su da su u slučaju izneseni nejasni i neutemeljni navodi

Dužnosnici su izjavili da su proveli "poštene i sigurne izbore".

Izabrani predsjednik Joe Biden osvojio je većinu glasova u svih sedam okruga Pennsylvanije i nakon prebrojanih 97 posto glasova ima više od 53.000 glasova od Trumpa.

Trumpova kampanja tvrdi da su za birače u Pennsylvaniji postojali različiti standardi, ovisno o tome koji su način glasanja izabrali, te da je moglo biti lažnih glasova koji su se brojali bez prave provjere ili nadzora.

  • +5
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: CHRIS KLEPONIS / POOL

Pravni stručnjaci kažu da tužbe Trumpove kampanje imaju male izglede da promijene rezultat izbora. Bidenov viši pravni savjetnik nazvao je pokretanje tih tužbi "teatralnošću, a ne stvarno tužbama".

Pennsylvania bi trebala potvrditi izborne rezultate 23. studenoga.

Biden je u subotu proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora 3. studenoga, ali Trump odbija priznati poraz.

Trump tvrdi da su mu izbori ukradeni, a njegovi odvjetnici dosad su izgubili tužbe na sudovima koje su uložili nakon izbora te ne mogu pronaći dokaze za prevaru.

Biden u međuvremenu ide dalje s tranzicijom unatoč tome što ne nailazi ni na kakvu suradnju Trumpove administracije.