oklopna vozila

Đuro Đaković postaje središnje mjesto za opremanje i modernizaciju Bradleya

09.04.2024 u 14:48

Bionic
Reading

U iduće dvije godine Đuro Đaković trebao bi postati središnje mjesto u Europi za opremanje i modernizaciju američkih oklopnih vozila Bradley, rečeno je u utorak dok su proizvodne pogone obilazili ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera general Tihomir Kundid

Anušić i Kundid su nakon sastanka s predstavnicima Uprave obišli proizvodne pogone Specijalnih vozila, gdje su trenutno na remontu 22 od ukupno 89 borbenih vozila pješaštva Bradley, koja su u prosincu 2023. godine stigla u Hrvatsku, a uskoro bi trebala biti dovedena u operativno ispravno stanje.

Do kraja godine Oružanim snagama RH bit će isporučeno osam Bradleya za potrebe kopnene vojske, a radi se oklopnim vozilima dokazanim u borbenim djelovanjima.

To je samo dio onoga što poduzimaju Vlada i MORH za jačenje Hrvatske vojske, jer će ovoga mjeseca biti isporučeno prvih šest borbenih zrakoplova Rafalea. Potpisan je ugovor za 12 Black Hawk helihoptera, a posjetit ću i splitsko brodogradilište gdje, nakon 14 godina, počinje izgradnja prvog od četiri obalna oklopna broda, rekao je Anušić.

Pripadnicima Oružanih snaga povećan je koeficijent plaća za 40 posto, uz dnevnice i sva materijalna prava koja im pripadaju sukladno odgovornosti za zadaće na kojima rade. Veliki projekt je i povratak oružanih snaga u Vojarnu Beli Manastir. Bojna do 800 vojnika bit će do kraja 2026. smještena u Baranji zbog sigurnosnih i geopolitičkih razloga, istaknuo je Anušić.

Predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Marko Ćosić ustvrdio je kako su na "projektu Bradley" pokazali sposobnost i odlučnost da se pozicioniraju kao središnje mjesto za obrambenu industriju regije i Europe.

"U sljedeće dvije godine surađivat ćemo s vodećom tvrtkom američke obrambene industrije, njihovih 20 stručnjaka kontinuirano će boraviti u Slavonskom Brodu i s našim timovima raditi na pripremi, osposobljavanju i modernizaciji vozila Bradley. Na taj način stvarat ćemo visokokvalitetna radna mjesta i usvojiti stručnost i kompetencije koji se traže na globalnoj razini", rekao je.

Ističe da će stručnjaci na vozilima obaviti 500 zasebnih operacija te ih u potpunosti osposobiti za borbene misije Hrvatske vojske po NATO-vim i američkim standardima.

"Do kraja 2026. sva vozila moraju biti spremna za borbenu uporabu, nakon toga preuzimamo ulogu središnjeg mjesta za održavanje i modernizaciju vozila. Ukupno dolazi 89 oklopnih vozila, 62 će biti za borbene operacije, pet za testiranje, a ostala za rezervne dijelove i u pričuvi".

Američki partneri su izuzetno zadovoljni našim kapacitetom i znanjem te lokacijom kao što je Slavonski Brod, kaže Ćosić.