iz pustinje

Prvi Bradleyi iz Nevade stižu u Hrvatsku, u Đuri Đakoviću spremni obnavljati i vozila iz Ukrajine

20.11.2023 u 09:44

Bionic
Reading

Prvi kontingent američkih oklopnih vozila Bradley trebao bi iz pustinje u Nevadi početkom zime doći u Hrvatsku, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da je dolazak Bradleyja u ‘Đuro Đaković’ strateški velika stvar te da će Hrvatska biti spremna obnoviti i vozila iz Ukrajine

Sada već bivši ministar obrane Mario Banožić početkom mjeseca u Hrvatskom saboru najavio je da će američka oklopna borbena vozila Bradley stići do sredine prosinca.

Govoreći tada o posjetu SAD-u, Banožić je tada izjavio kako će se revitalizacija ovih vozila obavljati u tvrtki Đuro Đaković, koja će tako postati središnji centar u ovom dijelu Europe za servisiranje vozila Bradley. U tom je kontekstu istaknuo da će sigurno postojati i daljnja suradnja kad je u pitanju održavanje i rezervnih dijelova ovih vozila.

Iz slavonskobrodske grupacije već su priopćili da je njezina tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila potpisala ugovor vrijedan 3,82 milijuna dolara (3,6 milijuna eura) s američkom podružnicom međunarodne obrambene, zrakoplovne i sigurnosne tvrtke BAE Systems za suradnju pri nabavi oklopnih borbenih vozila Bradley Hrvatskoj.

Ugovor je potpisan kako bi se provela početna faza projekta isporuke Bradleyja MORH-u. Time je potvrđeno dugo čekano sklapanje velikog posla.

Iz Ministarstva obrane na upit Večernjeg lista ranije su odgovorili da projekt opremanja Hrvatske vojske vozilima Bradley teče planiranom dinamikom, a njegov je dovršetak planiran 2026. godine.

'Potpisivanjem ugovora tvrtke BAE Systems s tvrtkom Đuro Đaković Specijalna vozila stekli su se preduvjeti za isporuku vozila Bradley u Hrvatsku. Dolazak prvih vozila iz SAD-a u Hrvatsku očekuje se do kraja ove godine, nakon čega započinje njihova revitalizacija u tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila', potvrdili su u Ministarstvu obrane.

Posao s Bradleyima Hrvatskoj je ponuđen još prije šest godina, no tek se u siječnju prošle godine aktualiziralo konačno donošenje odluke o prihvaćanju ponude. Hrvatska je Vlada prihvatila američku ponudu o donaciji i kupnji njihovih 89 rabljenih borbenih vozila radi poboljšanja sposobnosti svojih kopnenih snaga i ispunjavanja obveza koje je preuzela kao članica NATO-a, a dogovoreno je i da će se sklapanje i opremanje te servisiranje tih vozila obaviti u slavonskobrodskoj grupaciji, piše novinar Večernjeg lista Vedran Balen.