UOČI DRUGOG KRUGA IZBORA

Dugovječni gradonačelnici i dalje jašu. Treba li im ograničiti broj mandata?

31.05.2017 u 19:02

Bionic
Reading

Što spaja Milana Bandića, Vojka Obersnela, Stipu Petrinu, Borisa Miletića i Ivicu Kirina? Sva petorica dugogodišnji su gradonačelnici i u slučaju Petrine načelnici sredina u kojima žive jer ne postoji ograničenje za duljinu mandata. Teoretski je moguće da određena osoba ako neprestano bude izabirana, legalno i demokratski, cijeli život provede na funkciji gradonačelnika. Politolog Nenad Zakošek za tportal objašnjava slabe točke postojećega modela

Najpoznatiji primjer po duljini vladanja na lokalnoj razini svakako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Bandić je pet puta biran za zagrebačkog gradonačelnika, a u nedjelju u drugom krugu lokalnih izbora ima dobre šanse da šesti put bude izabran voditi Zagreb. Prvi put za gradonačelnika Bandić je izabran još davne 2000. godine i uz prekid od travnja 2002. do lipnja 2005., kada je bio zamjenik gradonačelnice, do danas obnaša dužnost gradonačelnika.

U početku je biran kao SDP-ov kandidat, ali nakon razilaženja s vrhom stranke osniva stranku i samostalno izlazi na izbore. Bandićevo vladanje Zagrebom obilježile su učestale optužbe za korupciju, a na kratko je bio i završio u zatvoru, odakle je nastavio voditi hrvatski glavni grad preko svoje zamjenice, a trenutno mu se sudi. Također ga se optužuje da dijeljenjem raznih privilegija gradskim novcem kupuje naklonost interesnih skupina.

Uz bok Bandiću može se svrstati Vojko Obersnel, SDP-ov lokalni moćnik i dugogodišnji čelnik Rijeke koji će u nedjelju, izgledno je, osvojiti peti mandat na čelu Rijeke. I protiv Obersnelova načina vođenja Rijekom mogu se čuti brojne kritike. No izgleda su oni koji ga podupiru, kao i u slučaju Bandića, još u velikoj većini.

IDS-ov Boris Miletić Pulom vlada od lipnja 2006. godine, a u prvom krugu izbora 21. svibnja osigurao je još jedan mandat na čelu najvećeg istarskog grada. HDZ-ovac Ivica Kirin Viroviticom upravlja od kada je podnio ostavku na dužnost ministra unutarnjih poslova nakon što je otkriveno da je vrijeme kratio u lovu s tadašnjim haaškim optuženikom Mladenom Markačem, koji se nalazio na privremenoj slobodi, što pravilima nije smio.

Dužnost gradonačelnika Virovitice preuzeo je u svibnju 2008. godine i zadržao ju je do danas. Isto kao i Miletić, u prvom krugu još uvijek aktualnih izbora odnio je pobjedu i osvojio novi četverogodišnji mandat na čelu grada.

Osebujni Stipe Petrina sa svojom nezavisnom listom vodi poznato dalmatinsko turističko odredište Primošten od 2005. godine, a u prvom krugu aktualnih lokalnih izbora nadmoćno je osvojio mandat s potporom od 72 posto birača.

Netom prije izbora cijelu Hrvatsku, ali i šire, obišla je vijest da je Petrina gradi 17 metara visoki kip Gospe od Loreta, zaštitnice Primoštena.

Zakošek: Dva mandata plafon 

Politolog Nenad Zakošek za tportal objašnjava da je, koliko god argumenata bilo u prilog tome da se uspješnima treba pustiti da nastave svoj rad, nedvojbeno da to omogućuje veliku akumulaciju moći i jednu vrstu privatizacije u lokalnoj upravi.

'Gradonačelnici koji su dugo na poziciji, postaju jedna vrsta političkog mešetara o kojem ovise zapošljavanja i rad javnih poduzeća. Onda se bez takvih ušančenih gradonačelnika ne mogu donositi odluke ne samo u lokalnoj upravi, nego i u lokalnim poduzećima. Zagreb je dobar primjer, ali imate primjer i na razini malih općina', smatra Zakošek.

Zbog toga Zakošek kaže da se osobno zalaže za ograničavanje na dva mandata dužnosnicima na lokalnoj razini. Vjeruje da bi u hrvatskim okolnostima to smanjilo mogućnost instrumentalizacije javnih institucija od strane snažnih gradonačelnika.

'Zašto bi samo jedan čovjek obnašao vlast, neka se i drugim ljudima otvori mogućnost', poručuje politolog. Napomenuo je da u drugim državama postoje različiti modeli upravljanja na lokalnoj razini, pa i čak više modela unutar jedne zemlje.

Isti model od Pučišća do Zagreba 

Navodi da postoje države s pet modela lokalne samouprave, gdje u dvama imate potpuno profesionalne menadžere koji vode grad, a koje zapošljavaju gradska vijeća. Kod nas je sve unificirano.

'Mi nemamo te varijacije pa bi time ograničenje broja mandata bilo još važnije. Mi imamo jedan model koji je isti od Pučišća na Braču do Zagreba. Za općinu od tisuću stanovnika i milijunski grad - mi imamo isti model. Tako da bismo mogli uvesti ograničenje mandata kako jedno od sredstava regulacije', zaključio je Zakošek.