KOSOR O UCJENI U SABORU

'Dugo nisam čula ništa gluplje'

Bionic
Reading

Nakon što su HDSSB-ovci jučer optužili vladajući HDZ da ih ucjenjuje Glavaševom putovnicom, oglasila se šefica Vlade Jadranka Kosor kazavši kako nešto gluplje dugo nije čula

Naime, zamoljena za komentar tvrdnji iz HDSSB-a prema kojima je zahtjev za izdavanjem putovnice Branimiru Glavašu na premijerkinom stolu, Kosor rekla je da nešto gluplje dugo nije čula, dodavši da ona nije Ministarstvo unutarnjih ni Ministarstvo vanjskih poslova.

Branimir Glavaš, koji u mostarskom zatvoru služi kaznu za ratni zločin, zatražio je 24. kolovoza novu putovnicu. Dokument još nije dobio, iako Zakon o putnim ispravama, u članku 40, propisuje da su nadležno tijelo, diplomatska misija i konzularni ured dužni to riješiti u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) jučer su zbog toga jedno na drugo prebacivali odgovornost

Iz HDSSB-a su javno optužili HDZ, čak premijerku osobno, da koristi tu putovnicu kao sredstvo ucjene njihove stranke zbog održavanja kvoruma u Saboru. HDSSB-ov zastupnik Ivan Drmić jučer je novinarima ispričao da ga je prošlog četvrtka oko 11 sati nazvao šef HDZ-ovog kluba Andrija Hebrang kako bi se raspitao hoće li sutradan biti prisutni na glasovanju.

'Rekao sam mu da smo načelno odlučili da nećemo držati kvorum ako HDZ bez nas nema potrebnih 77 zastupnika, ali da ćemo se tu večer opet sastati. Kad me već nazvao, upitao sam Hebranga zašto prave probleme oko Glavaševe putovnice. Odgovorio mi je da ne zna ništa o tome i da će provjeriti o čemu se radi', izjavio je Drmić na konferenciji za novinare.

Hebrang ga je, tvrdi, opet nazvao navečer i rekao mu da je 'netko Glavašev zahtjev držao u ladici, ali da ni Jadranka Kosor, ni Vladimir Šeks, ni on nisu ništa znali o tome. Sada je taj predmet na premijerkinom stolu i ona obećava da će to odmah ujutro pustiti u proceduru.'

'No u utorak, kad je nakon predsjedništva Sabora postalo jasno da HDSSB neće držati kvorum, Hebrang me nazvao i kazao: 'Čuj, ako ne ide ovo drugo, onda neće ići ni ono prvo s putovnicom'', otkrio je Drmić i pozvao DORH da objavi snimku njegovih razgovora s Hebrangom, 'jer znam da sam već niz godina pod mjerama'. Hebrang i HDZ su ove optužbe odbacili.