svi sveti

Državni vrh položio vijence i zapalio svijeće na Mirogoju

31.10.2018 u 11:17

Bionic
Reading

U prigodi blagdana Svih svetih, državno izaslanstvo predvođeno predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem u srijedu je na zagrebačkom groblju Mirogoju položilo vijence i zapalilo svijeće

Državni vrh i izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga odala su počast hrvatskim braniteljima i onima koji su zaslužni za stvaranje Hrvatske vojske.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Zida boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Vijence su položili izaslanica Predsjednice Republike Renata Margaretić Urlić, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministri Damir Krstičević, Marija Pejčinović Burić, Tomislav Tolušić, Tomo Medved, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Ministar obrane Damir Krstičević tom je prigodom rekao da je odana počast ljudima koji su zaslužni za stvaranje Hrvatske vojske, zajedno s braniteljima i pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

'Hvala im za današnji mir i slobodu. Ostavili su nam u naslijeđe Hrvatsku vojsku, a naša je zadaća da odgovornim radom stvaramo jaku i sposobnu vojsku i da bude uvijek u funkciji mira i sigurnosti u Hrvatskoj, što ona uistinu i jest', kazao je Krstičević nakon što je s izaslanstvom MORH-a i Oružanih snaga položio vijence na grobovima ratnog ministra Gojka Šuška, te generala Petra Stipetića, Zvonimira Červenka, Martina Špegelja, generala zbora Imre Agotića, general-bojnika Gordana Čačića i brigadira Rudolfa Perešina.

  • +14
Uoči blagdana Svih svetih državni vrh na Mirogoju položio vijence Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

U svim županijama izaslanstva MORH-a i OS RH-a, položit će vijence kod središnjeg spomen-obilježja u alejama poginulih hrvatskih branitelja i na središnjim grobljima u sjedištima županija.

Vijence su položila i izaslanstva Grada Zagreba, na čelu sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, te izaslanstvo HDZ-a u kojemu je bio predsjednik zagrebačke skupštine Andrija Mikulić. 

U povodu Svih svetih i izaslanstvo SDP-a položilo je vijence i zapalilo svijeće na grobu bivšeg predsjednika stranke i premijera Ivice Račana, bivšeg SDP-ova zastupnika i predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid bol i kod Grobnice narodnih heroja.