SAŠA ĆETKOVIĆ

Izložba fotografija s groblja Mirogoj posvećena danu Svih svetih

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 26.10.2018 08:46
  • Objavljeno 25.10.2018 u 16:24
Saša Ćetković, iz serije 'Lacrimosa'

Saša Ćetković, iz serije 'Lacrimosa'

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Zagrebački fotograf Saša Ćetković u Galeriji Kristofora Stankovića, u Gradskoj skupštini Grada Zagreba otvorio je izložbu fotografija 'Lacrimosa', posvećenu nadolazećem danu Svih svetih

Sve fotografije snimljene su na groblju Mirogoj, navodi fotograf.

'Izložbu posvećujem svim našim voljenima koji su usnuli i koji žive u našim srcima', poručio je.

'Lacrimosa', nazvana prema stavku Mozartovog 'Rekvijema', nudi sintezu 'Sašine posvećenosti kršćanskom duhu', navodi u predgovoru izložbe kustosica Antonija Došen.

'Slavna misa za mrtve (Missa pro defunctis) u kojoj Mozart sluti svoj skorašnji kraj za Sašu je tek započinjanje slavljenja predstojećih blagdana. To vrijeme u godini posvećeno je mrtvima, onima koji su nas napustili i onima kojih se sjećamo. Tko su figure u crnom na Sašinim fotografijama? Vidi li on u tamnim sjenama Mozartovog tajanstvenog naručitelja rekvijema, s vremenom mistificiranog kao glasnika smrti? Njegove sjene nemaju lica, nemaju ni jednu prepoznatljivu karakteristiku, oni su ljudi tame. Ali ti prizori ne izazivaju tjeskobu i strah od smrti u nama već privlače pogled, pozivaju nas na analiziranje detalja i interpretaciju umjetnikove uloge u onome što on upravo gleda', navodi Došen.

Izložba traje do 2. studenoga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!