na birališta u subotu

Drugi krug izbora u Slovačkoj: Mrtva utrka Korčoka i Pellegrinija

04.04.2024 u 06:17

Bionic
Reading

Ivan Korčok, prozapadni slovački diplomat i bivši ministar vanjskih poslova nada se da će na valu pobjede u prvom krugu uspjeti i u drugom krugu predsjedničkih izbora u Slovačkoj u subotu pobijediti kandidata vladajuće stranke Petera Pellegrinija.

Korčok (59) je iznenađujuće pobijedio u prvom krugu prije dva tjedna Pellegrinija (48), obećavši da će biti protuteža vladi Roberta Fica, koja je zauzela proruski stav prema Ukrajini i pokrenula reforme kritizirane zbog slabljenja vladavine prava.

Završne ankete javnog mnijenja pokazale su mrtvu utrku.

Anketa agencije NMS za web stranicu www.sme.sk u srijedu je pokazala da Korčok vodi s 51,7 posto prema 48,3 posto za Pellegrinija, dok je anketa agencije Focus za TV Markiza u utorak pokazala da Pellegrini vodi s 50,8 posto prema 49,2 posto.

"Odlučit ćemo u subotu hoćemo li imati ravnotežu snaga ili dopustiti vladinom taboru da također preuzme posljednju ustavnu dužnost", rekao je Korčok u video spotu u srijedu.

Slovački predsjednici nemaju mnogo izvršnih ovlasti, ali mogu staviti veto na zakone ili ih osporiti na ustavnom sudu.

Oni imenuju suce ustavnog suda, što bi moglo postati važno u nadolazećim borbama oko Ficovih reformi kaznenog zakona kojima bi se dramatično ublažile kazne za korupciju.

Predsjednici, poput prozapadne šefice države u odlasku Zuzane Čaputove koja se nije kandidirala za drugi petogodišnji mandat, također predstavljaju zemlju na raznim forumima u inozemstvu.

Pellegrini je podržao Ficov zaokret prema onom što on naziva "suverenom" vanjskom politikom, što znači da Slovačka ostaje članica EU-a i NATO-a, ali ide vlastitim putem u odnosima s Rusijom i drugima.

Pellegrini je rekao da promiče mir dajući prednost pregovorima u susjednoj Ukrajini umjesto vojne pomoći. Ukrajina i njezini saveznici kažu da bi to samo dovelo do prednosti Rusije na bojnom polju.

Neovisni Korčok bio je izaslanik Slovačke u EU-u i kasnije veleposlanik u Sjedinjenim Državama, prije nego što je preuzeo mjesto ministra vanjskih poslova u vladama desnog centra 2021.-2022.

Slovačka je u to vrijeme bila vjerni saveznik Ukrajine, osiguravajući joj protuzračnu obranu i borbene zrakoplove. Ficova vlada to je zaustavila nakon preuzimanja vlasti.