ProEU bivši ministar

Ivan Korčok kao vodeći ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora u Slovačkoj

24.03.2024 u 07:52

Bionic
Reading

Proeuropski bivši slovački ministar vanjskih poslova Ivan Korčok iznenađujuće je pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u subotu i u drugom krugu glasanja protukandidat će mu biti Peter Pellegrini, ključni saveznik populističkog premijera Roberta Fica

Predsjednički izbori u Slovačkoj prilika su za Fica, čiji su stavovi o Ukrajini razljutili kritičare zbog bliskosti Rusiji, da ojača svoj položaj na vlasti. Oporbene snage žele veću protutežu njegovoj vladavini.

Zaokret vlade u vanjskoj politici, pokušaji preinake kaznenih zakona u zemlji i sukobi s medijima doveli su do niza prosvjeda i kritika predsjednice Zuzane Čaputove (50), koja je bila Ficova žestoka protivnica, ali se nije kandidirala za novi mandat.

Ivan Korčok (59), karijerni diplomat koji je bio ministar vanjskih poslova u prošloj vladi, nastoji je slijediti i osvojio je najviše glasova među devet kandidata u prvom krugu izbora.

On je dobio 42,4 posto glasova, s 99,7 posto prebrojanih biračkih mjesta, dok je 37,1 posto dobio  Peter Pellegrini (48), predsjednik parlamenta koji je na čelu mlađe vladine stranke Hlas (Glas). Njih dvoje će ići u drugi krug 6. travnja.

Rusima naklonjen bivši šef Vrhovnog suda, Stefan Harabin, osvojio je treće mjesto po broju glasova sa samo 11,75%, nakon što je dobio podršku nacionalističke stranke koja je također u vladinoj koaliciji. Njegovi birači mogli bi podržati Pellegrinija u drugom krugu.

Fico i njegova vladajuća ljevičarska stranka Smer pobijedili su na parlamentarnim izborima u rujnu prošle godine uz obećanja da će zaustaviti vojnu pomoć Ukrajini i zadržati potporu ljudima pogođenim skokovima cijena.

Pellegrini, bivši premijer i bivši član Smera, bio je ključna osoba u formiranju koalicije.

Korčok nastoji spriječiti vladu da dobije mjesto predsjednika, poziciju koja nema mnogo izvršnih ovlasti, ali ima ulogu u vladinim i sudskim imenovanjima, stavljanju veta na zakone i oblikovanju javne rasprave kao što je liberalna Caputova često činila.

Glasači su u prošlosti često odbijali da vladajućim strankama daju i vladu i predsjedničke položaje.

"Ovi izbori će pokazati podržavaju li masovne prosvjede koji su se proteklih tjedana odvijali u Bratislavi i drugim većim gradovima i ljudi koji svoje negodovanje obično izražavaju na biračkim mjestima", rekao je Radoslav Stefancik, politički analitičar na Ekonomskom sveučilištu Bratislavi.

Rat u Ukrajini, visoka inflacija i kaotično upravljanje pod koalicijom predvođenom oporbom od 2020. do 2023. polarizirali su raspravu u toj državi članici NATO-a i Europske unije.

Ankete uoči subote pokazivale su da Pellegrini vodi i da je vjerojatni pobjednik u drugom krugu s Korčokom.

Fico je naglo promijenio slovačku vanjsku politiku, prekinuvši državnu vojnu opskrbu Ukrajine – dok je i dalje dopuštao komercijalne ugovore o opskrbi – i otvorio dijalog s Moskvom iako EU izolira ruski režim.

Pellegrini je rekao da će Slovačka ostati usidrena u EU-u i NATO-u, ali, kao i Fico, kaže da sukob u Ukrajini nema vojno rješenje i podržava mirovne pregovore između Kijeva i Moskve - za što Korčok i drugi kritičari kažu da je kapitulacija kada su dijelovi Ukrajine zauzeti.

Ficova koalicijska vlada pogurala je izmjene kaznenog zakona za koje kritičari kažu da slabe borbu protiv korupcije. Čaputova je kao predsjednica osporila promjene na Ustavnom sudu.

Odluku vlade da zatvori namjensku državnu jedinicu za tužiteljstvo protiv mita oštro je kritizirala Europska komisija ovaj tjedan.

Ficova administracija planira promjene koje će joj dati veću kontrolu nad javnim emiterom RTVS, što izaziva zabrinutost među zagovornicima slobode tiska. Korčok je kritizirao vladino nastojanje da dobije više ovlasti.