TPORTAL DOZNAJE

Druga strana drame na Črnomercu: Zauzeli tuđe stanove i nabili dugove za režije

06.06.2017 u 13:44

Bionic
Reading

Iza dramatične, kako mediji pišu, deložacije na adresi Črnomerec 105, tijekom koje je policija privela i trojicu saborskih zastupnika Živog zida, krije se priča koja ne ide na ruku aktivističkom saborskom trojcu Pernar, Sinčić, Bunjac. Živi zid je prije tri godine potaknuo nekoliko obitelji da se usele u tada prazne stanove u novoj zgradi čiji je vlasnik završio u stečaju. Od tada nisu plaćali ni struju ni plin u zgradi koju su bespravno zauzeli i čiji vlasnici ti stanari nisu nikada ni bili

Bio je to u svibnju prije tri godine, kada je objavljeno da je stotinjak osoba zauzelo, uz pomoć aktivista Živog zida, prazne stanove na adresi Črnomerec 105 u Zagrebu. Tportal je tada detaljno pratio ovu priču, a zauzimanje tuđe zgrade bila je promjena taktike živozidaša.

Novogradnja s 14 stanova u vlasništvu je tvrtke Euro-inženjering d.o.o., koja je gradila zgradu kreditom Zagrebačke banke, no kako ga nije mogla vratiti, ZABA je pokrenula njen stečaj te je sud imenovao stečajnog upravitelja Krešimira Tomca, čija je zadaća bila rasprodati nekretnine Euro-inženjeringa te namiriti Zagrebačku banku.

No nekretnina se tada nije mogla prodati jer su ju zaposjele obitelji koje je na to potaknuo Živi zid. Situacija je bila takva tri godine, sve do danas, kada je policija odlučila izbaciti ove ilegalne stanare koji nikada nisu imali nikakav vlasnički udio u nekretnini.

Nisu plaćali ni struju ni plin

U međuvremenu, kako doznaje tportal, ilegalni stanari nisu plaćali ni struju ni plin te je tvrtka Euro-inženjering uvučena u desetke ovršnih postupaka Gradske plinare Zagreb i Elektre. Ipak, sud je odbio izvršiti ovrhe teške nekoliko desetaka tisuća kuna uz obrazloženje da su i Plinara i Elektra bile obaviještene o tome da su zgradu zaposjeli ilegalni stanari i da im unatoč tome nisu isključili plin i struju te tako spriječili novo zaduženje na račun vlasnika zgrade.

  • +8
Deložacija na Črnomercu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Dakle tužitelj je bio upoznat s činjenicom da se u stanovima nalaze nepoznate, bespravno useljene osobe, a nije poduzeo bilo koju radnju kako bi se isključila struja te je na taj način propustio spriječiti nastanak potrošnje energenata na štetu tuženika', stoji u rješenjima suda.

Iako su u svibnju 2014., kada je ova nevjerojatna priča postala javna, stanari već neko vrijeme živjeli ondje, priča je procurila u medije tek nakon što je stečajni upravitelj obišao zgradu. Kako je zatekao pune stanove, pozvao je policiju.

'Jako sam iznenađen svime što se događa ondje. Nijedna imovina nije bez vlasnika, a vlasnik te zgrade je tvrtka koja ju je izgradila. To što se događa kriminalna je radnja', kazao je 2014. za tportal Krešimir Tomac, stečajni upravitelj tvrtke Euro-inženjering.

Danas nam nije bio dostupan na mobitel.