(NE)ODRŽIVI TURIZAM

Drobnjak kumovao 'spašavanju' Dubrovnika u UN-u

31.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Kao primjeri očuvanja i zaštite gradova svjetske baštine, Dubrovnik i Venecija predstavljeni su u New Yorku na konferenciji o urbanizaciji u sklopu zasjedanja Gospodarskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) Ujedinjenih naroda, održane pod predsjedanjem stalnog predstavnika RH pri UN-u, veleposlanika Vladimira Drobnjaka

Kao potpredsjednik ECOSOC-a, Vladimir Drobnjak suorganizirao je konferenciju u suradnji s talijanskim izaslanstvom, a na East Riveru su tim povodom nastupili ministrica gradnje i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić

Podsjetimo, UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu nedavno je na službenoj web-stranici objavio nacrt zaključaka s pozivom na zaustavljanje svih radova na Srđu i Bosanki prije izrade studije utjecaja na kulturnu baštinu, te je zatraženo dostavljanje na uvid plana upravljanja i turističke strategije po pitanju kruzera. Andro Vlahušić i zamjenica ministrice kulture Sanja Šaban susreli su se na marginama skupa ECOSOC-a s voditeljem programa za razvoj održivog turizma pri UNESCO-u Peterom Debrineom, koji je najavio svoj dolazak u Dubrovnik.

Debrine je kazao da je glavna smjernica UNESCO-a smanjiti opterećenje povijesnih centara masovnim turizmom izgradnjom turističkih sadržaja i smještajnih kapaciteta na periferiji, a Vlahušić je predstavio plan uvođenja pješačke zone od Pila do Ćingrije, obnovu ljetnikovaca Rijeke Dubrovačke, golf na Srđu i razvoj ruralnog turizma kao dubrovački doprinos tome cilju, piše službeni portal Grada Dubrovnika u članku naslovljenom 'Dubrovnik i UNESCO suglasni oko smjera razvoja dubrovačkog turizma'.

Ministrica Mrak Taritaš rekla je na konferenciji u srijedu da sustav prostornoga uređenja uspješno uređuje uvjete korištenja, zaštite i upravljanja prostorom RH, te time ostvaruje pretpostavke za društveni i gospodarski razvoj, zaštitu prostora i okoliša te racionalno korištenje prirodnih i kulturnih dobara.

Vlahušić je  izložio uspješne modele očuvanja povijesne baštine naglasivši kako je Dubrovnik jedini povijesni grad koji se u manje od 30 godina uspješno oporavio i od potresa i od rata te danas predstavlja mjesto uspjeha, tolerancije i održivog razvoja. Prikazao je i urbanističko širenje i rast Dubrovnika kroz povijest, piše Dubrovnik.hr

Predstavnici Venecije predstavili su projekt Mose, projektiran kao zaštita venecijanske lagune od poplava.

Joan Clos, predsjednik UN-ove agencije za urbani razvoj Habitat i bivši gradonačelnik Barcelone zaključio je kako su Venecija i Dubrovnik ne samo prelijepi spomenici ljudskoj kreativnosti, nego i živi, pulsirajući gradovi koji se razvijaju i unapređuju. 'Mnogi povijesni gradovi napušteni su i u njima nema života jer su prestale gospodarske aktivnosti koje su ih stvorile', kazao je Clos naglasivši da to nije slučaj Dubrovnika i Venecije jer su ti gradovi našli kompromis između gospodarskog razvoja i očuvanja povijesnog nasljeđa.

Peter Debrine, voditelj programa održivog turizma u centrima svjetske baštine pri UNESCO-u kazao je kako oba grada predstavljaju uspješne modele brige i trajnog kretanja u smjeru održivog razvoja. Dodao je da će UNESCO i dalje zajedno raditi na zajedničkom pristupu s Dubrovnikom i Venecijom, ali i svim drugim zaštićenim gradovima, tražeći održive modele turističkog razvoja i očuvanja baštine kako bi upravo turisti bili doprinos, a ne prijetnja očuvanju graditeljske i nematerijalne baštine.

Predstavnik Venecije, veleposlanik Antonio Armellini rekao je kako kruzeri čine važan segment gospodarstva Venecije te da su za život Venecije itekako važna radna mjesta koja stvaraju. Ipak, donijeli su nekoliko mjera koje promet velikih brodova čine sigurnijim i održivijim.

Na pitanje Vladimira Drobnjaka, Vlahušić je dodao kako je izazov tog vida turizma u sposobnosti grada domaćina da rasprši interes posjetitelja van povijesnih centara prema neotkrivenim dijelovima kulturne i nematerijalne baštine, razvojem ruralnog turizma i turističkih sadržaja na periferijama gradova.

Joan Clos zaključio je zasjedanje riječima: 'Kako bi izgledao svijet bez Venecije i Dubrovnika? Vlastitim naporima, uz interes cijelog svijeta ti su gradovi sačuvali svoj identitet, građenjem održivog gospodarskog rasta i time očuvali i grad i život u njemu i na tome valja čestitati generacijama Dubrovčana i Venecijanaca.'