PODACI DESTATISA

Dramatično smanjena proizvodnja automobila u Njemačkoj u drugoj polovici 2018.

09.04.2019 u 15:58

Bionic
Reading

Proizvodnja automobila i automobilskih dijelova u Njemačkoj znatno je smanjena u drugoj polovini 2018. godine, pokazali su u utorak službeni podaci Destatisa

Prema sezonski prilagođenim podacima njemačkog ureda za statistiku, proizvodnja automobila i auto-dijelova pala za u drugoj polovini 2018. godine za 7,1 posto u odnosu na prvih šest prošlogodišnjih mjeseci.

Tako slaba izvedba automobilske industrije, okosnice njemačkog gospodarstva, smanjila je razinu proizvodnje u cijeloj njemačkoj industriji za dva posto.

Ako se isključi autoindustrija, njemačka je proizvodnja smanjena za blagih 0,9 posto.

Glavni su razlozi slabljenja proizvodnje u njemačkom automobilskom sektoru u 2018. godini bili pad inozemne potražnje, prijetnja američkih uvoznih carina i uvođenje strožih standarda za ispitivanje emisije ispušnih plinova u Europi u rujnu.

Porsche, član grupe Volkswagen, izvijestio je danas o slabim isporukama u prvom tromjesečju ove godine, kada su isporučili 55.700 automobila, 12 posto manje nego u istom razdoblju 2018. Posebno su smanjene isporuke za europsko tržište, za 32 posto, a pale su i isporuke u Kinu, za 10 posto.

„Početak 2019. bio je izazovan u cijeloj autoindustriji“, konstatira direktor prodaje i marketinga Porschea Detlev von Platen.

Prvo je ovogodišnje tromjesečje bilo teško za cijelu grupu Volkswagen, s obzirom na pad isporuka za 4,5 posto u usporedbi s početkom 2018. godine, uz isporučenih blizu 1,46 milijuna vozila. Kao glavni razlog u grupi navode pad prodaje na kineskom tržištu, na koje otpada oko polovina njihove prodaje.