'jednostavno iznenađujuće'

Scala na dalmatinskim skalinama: Svjetska novinarska prezentacija novog Škodina modela u Splitu

05.04.2019 u 13:27

Bionic
Reading

Novi Škodin model razvijen je na platformi MQB-A0 koncerna Volkswagen i postavlja nove standarde u svojoj klasi kada je riječ o tehnologiji, sigurnosti i dizajnu

Najnoviji model Škoda Scala imala je danas svoju svjetsku novinarsku prezentaciju u Splitu. S modelom Scala marka Škoda predstavlja sljedeći stupanj razvoja novog dizajna pod nazivom Simply Surprising ili - jednostavno iznenađujuće. Oštre linije i kristalni elementi pobrinut će se za još veću dinamiku i emocije već na prvi pogled. Kao prvo serijsko vozilo marke, model Scala dokumentira svoj snažan identitet pomoću natpisa ŠKODA na poklopcu prtljažnika sastavljenog od pojedinačnih slova koji se prvi put upotrebljava u Europi. Iako smo Scalu već predstavili nakon premijere na autosalonu u Ženevi ove godine, doista je zanimljivo vidjeti uživo ovaj model koji će sasvim sigurno naći velik broj kupaca na našem tržištu.

Dizajn ovog kompaktnog modela zasniva se na studiji Vision RS, koja je prikazana na sajmu automobila u Parizu 2018. godine. Scala je prvo vozilo marke koje se temelji na modernoj modularnoj poprečnoj platformi MQB-A0 koncerna Volkswagen. Ova jedinstvena i istodobno varijabilna platforma za brojna različita vozila omogućava izrazito fleksibilnu i istovremeno učinkovitu proizvodnju. MQB-A0 na taj način omogućava brojne inovativne sustave potpore iz viših klasa vozila u segmentu kompaktnih vozila. Škoda je temeljito prilagodila platformu MQB za novi model Scalu, a odabrani su najveći mogući međuosovinski razmak i stražnji prevjes. Rezultat je kompaktno vozilo s velikodušnom ponudom prostora kako za putnike tako i za prtljagu. Osnova za to je prije svega dugi međuosovinski razmak od 2649 milimetara. Ukupna dužina iznosi 4362 milimetra. Širina novog kompaktnog vozila iznosi 1793 milimetra, dok mu je visina 1471 milimetar.

  • +4
Nova Škoda Scala u Splitu Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Scala će imati u ponudi pet modernih motora s turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem. Tri TSI benzinska motora s obujmom od 1,0 ili 1,5 litara i 1,6-litreni TDI motor imaju snagu od 70 do 110 kW (od 95 do 150 KS). Svi motori ispunjavaju normu za ispušne plinove Euro 6d-TEMP. Benzinski motori raspolažu benzinskim filtrom za čestice, a 1,6-litreni TDI motor dizelskim filtrom za čestice. Stupnjevi prijenosa mijenjaju se ručno (5 ili 6 stupnjeva prijenosa) ili putem 7-stupanjskog automatiziranog mjenjača s dvije spojke DSG. Osim normalnog voznog postroja, nudi se paket za loše ceste s većim razmakom od tla te funkcija sportskog namještanja voznog postroja Sport Chassis Control, koja omogućava promjenu između dvaju namještanja voznog postroja pritiskom na gumb. Zahvaljujući MacPherson prednjem ovjesu i zavarenom sklopu stražnje osovine s kosim sponama, vozni postroj novog modela Scala nudi sigurna i skladna vozna svojstva već u sklopu serijske varijante. Osim paketa za loše ceste s razmakom od tla povećanim za 12 milimetara, drugačijim oprugama i amortizerima te dodatnom zaštitom voznog postroja i podvozja, za sve je motore opcijski dostupna i funkcija sportskog namještanja voznog postroja Sport Chassis Control sa sportskim voznim postrojem koji je dodatno spušten za 15 milimetara.

Nova Škoda Scala Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Novom konceptu unutrašnjosti marke, koji svoju premijeru ima u modelu Scala, pripadaju također inovativna digitalna tehnika te aplikacije i mobilne usluge. Zasloni opcijskog virtualnog kokpita s mogućnošću fleksibilne konfiguracije i dijagonalom veličine 10,25 inča te vrhunskog infotainment sustava Amundsen veličine 9,2 inča pripadaju među najveće u kompaktnoj klasi. Navigacija, infotainment i telefonija mogu se, osim upravljanjem dodirom i gestama, kontrolirati proširenim upravljanjem govornim naredbama. Nove aplikacije za infotainment sada nude i vremensku prognozu ili vijesti. Sa serijski instaliranom eSIM karticom, Scala je prvo vozilo marke Škoda koje je uvijek online i koje svim kupcima pruža funkcije eCalla i proaktivnog servisa.

Osim serijskih LED glavnih i stražnjih svjetala te sustava od devet zračnih jastuka – sa zračnim jastukom za koljena vozača i, prvi put u segmentu, opcijskim stražnjim bočnim zračnim jastucima – Scala nudi brojne sustave potpore koji su se dosad mogli pronaći samo u višim klasama vozila. Opcijski su dostupni sustavi Side Assist, koji na udaljenosti do 70 metara prikazuje vozila koja se približavaju straga ili koja voze u mrtvom kutu, automatska regulacija razmaka (ACC) do 210 km/h i potpora upravljanja pri parkiranju. Potpora zadržavanja vozila na voznom traku i sustav Front Assist - radarski nadzor prostora ispred vozila dio su serijske opreme.

Cijena u Hrvatskoj kreće se od 124.021 kunu naviše, ovisno o tipu motora i dodatnoj opremi.