prijateljska vatra

Dramatične sekunde pada ruskog Su-27 u plamenoj buktinji u Crno more

29.03.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Ovo je dramatičan trenutak u kojem je ruski borbeni zrakoplov Su-27, vrijedan 37,5 milijuna eura, u plamenu pao u Crno more. Snimka prikazuje pilota kako se katapultira iz gorućeg zrakoplova i otvara padobran prije nego što on eksplodira i pretvori se u plamenu kuglu

Zrakoplov je pao u more kod anektiranog Sevastopolja na Krimu. Izvješća tvrde da je pilot pronađen živ 200 metara od obale. Ali ostaju otvorena pitanja o tome kako se zrakoplov našao u plamenu prije dramatičnog pada tako daleko od linije fronta i ukrajinske protuzračne obrane.

Jedna od teorija je da je nadzvučni lovac oboren prijateljskom vatrom.

Ako se to potvrdi, bilo bi još jedno veliko poniženje za Putina, čija je borbena zračna flota već primila nebrojene udarce, vrijedne više desetaka milijuna eura, od početka opće invazije na Ukrajinu.

Pad ruskog zrakoplova u Crno more Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže

Isprva su mediji spekulirali da je srušeni zrakoplov bio višenamjenski lovac Su-35, vrijedan čak 78,5 milijuna eura.

Ali ruski guverner okupiranog Sevastopolja Mihail Razvožajev naznačio je da se radi o jeftinijem Su-27, vrijednom 37,5 milijuna eura.

Guverner je potvrdio da je pilot spašen nakon što se katapultirao iz gorećeg aviona.

'Našli su ga spasioci Sevastopoljske službe spašavanja na udaljenosti od 200 metara od obale. Njegov život nije u opasnosti', kazao je guverner.

Proratni kanal FighterBomber na Telegramu također je rekao da se radi o avionu Su-27.

'Izgleda kao da je oboren', stoji u izvješću kanala, u kojem se također navodi da je pilot 'izvučen' iz mora, prenosi The Sun.

Kanal Military Informant na Telegramu navodi da je prema jednoj verziji avion oborila ruska protuzračna obrana tijekom uzbune za zračni napad.

'Prema drugoj, došlo je do tehničkog kvara na motoru.'