nova provokacija

Rusija odlikovala pilote koji su oborili američki dron

17.03.2023 u 12:06

Bionic
Reading

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu dodijelio je državna odličja pilotima dvaju borbenih zrakoplova Su-27 koji su presreli američki špijunski dron u blizini ruskog zračnog prostora, priopćilo je u petak ministarstvo.

Američki dron kojeg su u utorak presreli ruski lovci srušio se u Crno more, što je bio prvi izravni sukob između supersila otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Najavljujući odlikovanje, ministarstvo je ponovilo rusku verziju incidenta, koju Washington osporava, da nije bilo fizičkog kontakta te da je letjelica pala u more nakon što je poduzela "oštre manevre" leteći "namjerno i provokativno" u blizini ruskog zračnog prostora.

Moskva tvrdi je podigla svoje lovce kako bi je identificirali. "Kao rezultat oštrog manevra oko 9.30 po moskovskom vremenu, bespilotna letjelica MQ-9 počela je nekontrolirano letjeti, gubila je visinu i udarila u površinu vode", priopćilo je ministarstvo.

Rusija također navodi da je dron letio "s ugašenim transponderima" te da je "prekršio privremeni režim korištenja tog zračnog prostora uspostavljenog zbog specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

Američka vojska je rekla da su se dva ruska borbena zrakoplova Su-27 približila jednoj od njenih bespilotnih letjelica MQ-9 Reaper na izvidničkoj misiji iznad međunarodnih voda. Zrakoplovi su ometali dron i polijevali ga gorivom prije nego što mu je jedan odrezao elisu, nakon čega je pao u more.

Pentagon je u četvrtak objavio video snimka sudara ruskog lovca i američkog drona u trajanju od 40 sekundi.

Na snimci se vidi kako ruski lovac Su-27 dolazi vrlo blizu drona i ispušta gorivo, manevar koji po američkim dužnosnicima dokazuje da mu je namjera bila oštetiti američku letjelicu.

Video prestaje nakon još jednog bliskog ruskog manevra koji je prema Pentagonu rezultirao sudarom zrakoplova s dronom. Snimka završava prizorom oštećenog propelera bespilotne letjelice za koji američka strana kaže da je posljedica sudara zbog kojeg je dron postao neupravljiv pa se srušio u more.