'on je personifikacija svih nas'

Dok se valja tsunami koji je pokrenuo nastavnik Franjo, stižu nam zabrinjavajući podaci o ponašanju u školama

07.12.2018 u 18:41

Bionic
Reading

Čakovečki nastavnik Franjo Dragičević dobiva potporu iz cijele zemlje. Iako je fizički nasrnuo na učenike, njegov je potez očajnika solidarizirao prosvjetne radnike. Društvenim mrežama šire se anonimna iskustva prosvjetara o tome što sve doživljavaju od strane učenika s porukom 'i ja sam Franjo'. 'Nastavnici organizirano' za tportal su prokomentirali ovu situaciju i poručili: Franjo danas nije običan profesor pred mirovinom, Franjo je personifikacija svih prosvjetnih djelatnika koji rade, šute i svakodnevno trpe neprihvatljivo ponašanje učenika jer nemaju izbora'. S druge strane, iz resornog smo ministarstva dobili podatke koji pokazuju kako broj izrečenih pedagoških mjera u srednjim školama pada, no što je zabrinjavajuće, raste u osnovnim školama

Pod hashtagom 'i ja sam Franjo' društvene mreže zapljusnula su anonimna iskustva učitelja i nastavnika o teroru koji neki od njih prolaze.

'Učenik mi je držao ruke na leđima dok su ostali kopali po mom osobnom računalu'.

'Učenik me naguravao i histerično vikao: 'Marš u p.m., jedi g….' kada sam ga pokušala odvesti psihologinji'.

'Na kraju sata učenik mi je rekao kako neću živa izaći iz škole. Majka učenika. Ma to se on samo šalio.'

Ovu lavinu pokrenula je vijest kako je nastavnik pred mirovinom, Franjo Dragičević iz Tehničke škole Čakovec fizički nasrnuo na dvojicu učenika nakon što ga je jedan gađao kredom, a drugi pljuvao na klupu. Slično je i ranije trpio, no ovog je puta izgubio živce.

'Mene ne štiti sustav!', kaže Dragičević. Štiti li ga doista?

'Ja sam to napravio i da bi morao opet bi napravio, sram me da sam morao... Mene ne štiti sustav, mene ne štiti uprava škole, ravnatelji su ok, ali sustav nastavnike ne štiti', kazao je Franjo Dragičević nakon incidenta u kojem je intervenirala i policija.

Javnost je stala na njegovu stranu.

Koje je Dragičević alate imao u rukama kako bi se othrvao maltretiranju od strane učenika kada tvrdi da ga sustav ne štiti?

Kada dolazi do maltretiranja od strane učenika, učitelji i nastavnici mogu o tome obavijestiti, kažu nam upućeni, ravnateljicu ili ravnatelja škole. Potom mora obavijestiti stručnu službu te roditelje problematičnog učenika ili učenice te zatražiti pedagošku mjeru.

Kaznene pedagoške mjere

  • opomena
  • ukor
  • strogi ukor
  • opomena pred isključenje
  • preseljenje u drugu školu (kod srednjoškolaca, isključenje iz škole).

A pedagoške mjere su opomene, opomene pred isključenje, ukori, teški ukori i krajnja – izbacivanje iz škole.

Dok do svega toga dođe, vrijeme ide, sustav je trom, a nastavnik za to vrijeme i dalje predaje problematičnom učeniku.

Nastavnici organizirano: Franjo nije običan profesor pred mirovinom, Franjo je personifikacija svih prosvjetnih djelatnika

Iz Mreže Nastavnici organizirano za tportal su prokomentirali ovaj slučaj iz Čakovca.

'Djeca se, kažu stručnjaci, često ponašaju grubo i neprihvatljivo jer im u obitelji nedostaje ljubavi i pažnje, a nepisano je pravilo da taj nedostatak nježnosti, ljubavi i topline, nadoknade učitelji, nastavnici i stručni suradnici u školi. Čak i ako je učenik verbalno ili fizički nasilan prema kolegama u razredu, učiteljima i drugim djelatnicima škole, očekuje se da učitelji i nastavnici situaciju smire lijepim riječima, pedagoškim razgovorima, pokazivanjem razumijevanja i širenjem neizmjerne ljubavi.

Prema podacima koje smo dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja, može se zaključiti kako broj izrečenih mjera u prošloj školskoj godini(2017./18.) pada među srednjoškolcima, dok ih osnovnoškolci dobivaju sve više.

U pretprošloj školskoj godini izrečeno je ukupno 6.404 pedagoških mjera u osnovnim školama, a u prošloj 7.229.

Zanimljivo je kako do problema dolazi već u prvom razredu osnovne škole. U školskoj godini 2016./2017. Izrečeno je 97 opomena i 24 ukora prvašićima, dok je prošloj školskoj godini izrečeno 104 opomene i 33 ukora.

Kod drugašića je u pretprošloj školskoj godini izrečeno 160 opomena, dva stroga ukora i 36 ukora, a u prošloj školskoj godini 180 opomena, deset strogih ukora i 47 ukora…

U Srednjim je školama pak u pretprošloj školskoj godini zabilježeno 23.827 mjera protiv učenika, od toga 52 najteže mjere isključivanje iz škole, a u prošloj školskoj godini izrečene su ukupno 21.264 mjere, od toga 50 isključenja.

Vjerujemo da je ljubav i razumijevanje pokazivao i Franjo Dragičević, profesor u Tehničkoj školi Čakovec. Radio je godinama svoj posao, a onda se na njega obrušilo silno 'traženje ljubavi' u vidu gađanja kredom, pljuvanja po stolu i zabavljanja dvojice potrebitih. Kad je postalo neizdrživo, Franjo je upotrijebio fizičku silu kako bi dvojicu učenika udaljio iz učionice i osigurao sebi i ostalim učenicima prihvatljive uvjete za rad', napominju.

Kažu kako 'Franjo nije običan profesor pred mirovinom, Franjo je personifikacija svih prosvjetnih djelatnika koji rade, šute i svakodnevno trpe neprihvatljivo ponašanje učenika jer nemaju izbora'.

'On je junak o kojem ljudi razgovaraju na ulici, u tramvaju, na društvenim mrežama. Govore o heroju koji se usudio reći - e sad je dosta! i nakon neuspjelih metoda razgovora, širenja dobrih vibracija i smirivanja žamora u učionici, odlučio udaljiti dvojicu učenika primjenom fizičke sile jer drukčije jednostavno nije išlo. Tim očajničkim činom, koji je i sam okarakterizirao sramotnim, Franjo se odlučio izboriti za svoje pravo na neometane uvjete rada i za pravo ostalih učenika na neometano učenje. Štitio je prava svih koji su u školu došli tražiti znanje i vještine', kažu Nastavnici Organizirano.

Kažu 'svi smo mi Franjo', kako bi mu poslali poruku da nije sam i da ima podršku gotovo svih prosvjetara iako ga u ovakvim situacijama sustav ne štiti.