jaki konkurenti

Dok Rusi pokušavaju zauzeti Ukrajinu, Kinezi im preotimaju zapadnu Afriku

27.08.2023 u 13:05

Bionic
Reading

Dok se Rusija već godinu i pol bavi invazijom na Ukrajinu, Kina jača svoj vojni angažman u zapadnoj Africi, čime izaziva ruske i francuske dobavljače oružja koji dominiraju tim područjem

Kineska državna korporacija Norinco nedavno je otvorila prodajni ured u Dakaru, glavnom gradu Senegala, a analitičari kažu da će taj ured koristiti za širenje utjecaja na regiju u kojoj Kina ima velike gospodarske interese, odnosno na susjedne države poput Malija, Nigera, Burkine Faso i Gvineje, piše South China Morning Post. U svim tim državama nedavno su izvedeni državni udari, a u svakoj od njih Rusija ima značajan utjecaj, što kroz prodaju naoružanja, što u vidu prisutnosti jedinica plaćeničke vojske Wagner.

Prema pisanju portala Military Africa, Norinco također namjerava uspostaviti poslovanje u Maliju i Obali Bjelokosti, na čijim je tržištima već prisutan prodajući naoružanje, no planira pojačati svoju prisutnost i uspostavom centara za održavanje, popravak i remont vozila te vojne opreme. Kineska korporacija otprije ima regionalne urede u Nigeriji, Angoli i Južnoj Africi. Portal također piše da je kineska korporacija Senegalu početkom godine isporučila oklopna borbena vozila pješaštva VN2 te da sa senegalskom vladom pregovara o opskrbi lakim naoružanjem i streljivom za ministarstvo zaštite okoliša. Na taj način kineski proizvođači oružja, uključujući Norinco, žele povećati udio na tržištima naoružanja zapadnoafričkih zemalja u vrijeme u kojem je, zbog invazije na Ukrajinu i vlastitih potreba u tom sukobu, ruska sposobnost opskrbe znatno smanjena.

Kinesko širenje na tržištu zapadne Afrike također će 'zaboljeti' Francusku jer dodatno smanjuje već umanjeni utjecaj te zemlje u njezinim bivšim kolonijama. Francuska je izgubila velik dio svoje snage u Maliju i Burkini Faso nakon dolaska vojnih hunti na vlast u tim zemljama, a njihovo mjesto u vojnom smislu pokušavaju zauzeti vagnerovci. Stručnjak za Kinu u Afričkom centru za strateške studije u Washingtonu Paul Nantulya smatra da se Kina dosad nije željela izravno nadmetati s Francuskom u tom području te je bila suzdržanija zato da se nju ne bi smatralo krivcem za francuski gubitak vojnog utjecaja. Kaže da je i jezik ispočetka bio velika prepreka i komplikacija kineskim naporima u jačanju prisutnosti, no da je ta prepreka polako prevladana.

  • +4
Tenk VT4 jedna je od uzdanica kineske korporacije Norinco Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT

'Pokret za uspostavu prodajnog ureda u Dakaru u osnovi ima cilj iskoristiti i proširiti ovaj posao, posebno u svjetlu teških sankcija koje su nametnute ruskim obrambenim tvrtkama i rastućeg antifrancuskog raspoloženja u regiji, što bi moglo zakomplicirati ulogu Francuske kao vodećeg vojnog partnera mnogima od tih zemalja', rekao je Nantulya i dodao da su kineske obrambene tvrtke sve spremnije izazvati zapadne konkurente za poslove, utjecaj, partnerstva i pozicioniranje svoje zemlje u zapadnoafričkim državama. Naglasio je da su Kinezi snabdjeli tu regiju raznim naoružanjem i vojnom tehnikom, od bojnih i patrolnih brodova, prijenosnih protuzračnih sustava, helikoptera, bespilotnih letjelica, oklopnih vozila, borbenih tenkova do borbenih, trenažnih i transportnih aviona.

Kina je između 2000. i 2020. godine dala 27 zajmova za obranu osam afričkih država u ukupnoj vrijednosti od 3,5 milijardi dolara, podaci su Centra za politiku globalnog razvoja Sveučilišta u Bostonu, a većina tog novca otišla je Zambiji za nabavu aviona i vojne opreme te za izgradnju vojnih i policijskih stambenih zgrada.

Ponuda kineske korporacije Norinco Izvor: Profimedia / Autor: ERIC PIERMONT / AFP / Profimedia

Kinesko-afrički stručnjak i profesor na Sveučilištu George Washington David Shinn rekao je da je Norinco godinama bio jedan od glavnih dobavljača oružja za neke afričke zemlje te da neprestano radi na povećanju prodaje na cijelom kontinentu. Tako je, kaže, otvaranje novog ureda u Dakaru nastavak takve politike. No, općenito gledano, Rusija je povijesno bila glavni dobavljač oružja Africi, ali je rat u Ukrajini smanjio njenu sposobnost da nastavi s time zbog potrebe popunjavanja vlastitih jedinica koje trpe teške gubitke u tehnici od početka invazije. To je otvorilo priliku Kini da poveća svoj tržišni udio nauštrb ruskih tvrtki. U svojim nastojanjima, kineske tvrtke pokušavaju povećati i količinu, ali i sofisticiranost oružja koje prodaju afričkim zemljama jer takvi poslovi stvaraju dugoročne aranžmane opskrbe i obuke, što dovodi do jačanja sigurnosne suradnje između afričkih država i kineske vojske, čime također jača kineski utjecaj u regiji.

Viši istraživač u Danskom institutu za međunarodne studije Luke Patey rekao je da je Kina uspostavila snažno uporište na afričkom tržištu naoružanja te da je Norinco prednjačio u tome. Dodaje da novi sukobi i pobune na afričkom kontinentu stvaraju nove poslovne prilike za kineske trgovce oružjem, kao i da regionalni uredi poput Norincovog u Senegalu pružaju stabilno okruženje za prodaju oružja i opreme, a naglašava i da će, budući da oružje zahtijeva obuku, dijelove i servisiranje, novi poslovi Norinca produbiti kineski doseg u zapadnoj Africi u nadolazećim godinama.

Osim opskrbe oružjem, Norinco je veliki igrač u drugim poslovima u mnogim afričkim zemljama, poput rudarske industrije u Demokratskoj Republici Kongo, a nedavno je dobio i ugovor vrijedan 1,2 milijarde američkih dolara za izgradnju naftovoda u Južnom Sudanu. U lipnju je Norinco također bio među četiri tvrtke koje su ušle u uži krug izbora za kupnju zambijskog rudnika bakra Mopani.