prijeti nova kriza

Dodik kaže da 'nema pojma' hoće li BiH surađivati s NATO-om

08.08.2019 u 10:19

Bionic
Reading

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za banjalučke "Nezavisne novine" od četvrtka da je uvjeren da će ta zemlja u idućih mjesec dana dobiti novu izvršnu vlast jer je to jedini način da se izbjegne nova velika kriza u zemlji, ali da "nema pojma" hoće li to značiti i jačanje suradnje BiH s NATO-om, odnosno usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP) nužnog za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Alijansi.

U intervjuu ovom listu Dodik je kazao kako usvajanje ANP-a uopće nije bilo predmetom dogovora o uspostavi vlasti što su ga početkom tjedna postigli on kao predsjednik stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Na izričito pitanje podrazumijeva li taj dogovor i suglasnost o "reduciranom" ANP-u koji bi značio nastavak reformi samo u civilnom, a ne i u vojnom sektoru, Dodik je kazao kako o tome ne zna ništa.

"Nemam pojma. Ništa nismo dogovarali o tome", kazao je Dodik ističući kako o tome nema niti jedne riječi u dokumentu o koaliranju što su ga potpisala trojica stranačkih lidera.

Hoće li BiH Usvojiti ANP i poslati ga u Bruxelles kako bi nakon desetljeća čekanja stupio na snagu MAP bila je glavna točka prijepora između Dodika i Izetbegovića u proteklih deset mjeseci, zbog čega do danas nije okončan proces uspostave vlasti na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine.

I nakon što je postignut načelni dogovor po kojemu će tri stranke koje su dobile većinsku potporu birača ipak koalirati i dalje je ostalo nejasno kako će i hoće li uopće ovaj problem biti riješen, a mediji u BiH nagađaju kako je Izetbegović taj koji je pristao na kompromis koji znači upravo reduciranje sadržaja ANP-a i svođenje reformi samo na civilni aspekt, dok bi vojna suradnja s NATO-om praktično ostala zamrznuta na sadašnjoj razini.

Dodik je uvjeren kako će uspostava nove vlasti u svakom slučaju značiti napredak na putu približavanja članstvu BiH u Europskoj uniji.

"Za to postoji konsenzus svih u BiH", kazao je Dodik potvrdivši istodobno kako će član njegove stranke Zoran Tegeltija biti kandidat za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Izetbegović "malo popustio" Dodiku, tvrdi da put ka NATO-u neće biti zaustavljen

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović potvrdio je u četvrtak kako će buduća suradnja te zemlje s NATO-om biti "reducirana" ako se provede sporazum o uspostavi nove vlasti, potpisan početkom tjedna s liderima HDZ BiH Draganom Čovićem i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom, ali je ustvrdio kako je to kompromis koji je bio neizbježan kako bi se uopće proveli rezultati izbora iz listopada 2018.

Izetbegović jeu izjavi novinarima u Sarajevu, po prvi puta nakon potpisivanja sporazuma o koaliranju SDA s HDZ-om i SNSD-om, odgovorio na kritike oporbe da je zapravo on taj koji je popustio Dodiku i doveo u pitanje NATO integracije ustvrdivši kako ovime nisu poraženi ni on niti Dodik.

"Nema govora da sam ja nešto izgubio. Možda nisam sve precizirao", kazao je Izetbegović komentirajući činjenicu da u koalicijskom dogovoru nema niti riječi o tome da će BiH usvojiti i poslati u Bruxelles Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), nužan za aktiivranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP).

Dok iz Dodikovog SNSD-a stižu tumačenja kako to znači da ANP neće ni biti usvojen, Izetbegović sada tvrdi kao je riječ o detalju kojega tek treba precizirati.

"Tu je stvar vrlo jasna. BiH je u MAP-u. Kazali smo da će biti dostavljani planovi u Bruxelles. To je jedan okvir. Dalje je na ostalima koji trebaju izraditi te planove", kazao je Izetbegović.

Potvrdio je ipak kako je Dodik rezolutno odbio da u koalicijski sporazum bude uvrštena bilo kakva odrednica u kojoj bi se spominjao ANP pa je to na kraju izostavljeno kako bi se postigao bilo kakav dogovor.

Izetbegović je kazao i kako mu je američki veleposlanik u BiH Eric Nelson prenio zabrinutost zbog takvog razvoja događaja jer SAD inzistiraju na nastavku približavanja BiH NATO-u, no tvrdi kako je taj diplomat na kraju ipak prihvatio uvjeravanja da je riječ o prihvaljivom kompromisu.

"Oni (SAD) su bili malo zabrinuti jer nije definirana stvar u vezi ANP-a. Ja sam im dao pojašnjenje koje sam dao vama i oni su zadovoljni s tim rješenjem. Naravno da insistiraju na ANP-u", kazao je Izetbegović novinarima.