terorističke prijetnje

Dodik tvrdi da je BiH nestabilna, najavljuje dodatnu destabilizaciju ako ga 'izguraju' iz vlasti

01.08.2019 u 11:49

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je u intervjuu za Televiziju Republike Srpske (RTRS) kako postoji dovoljno razloga za ocjene o tome da je zemlja izvrgnuta teroristističkim prijetnjama jer su njeni državljani sudjelovali u borbama u redovima Islamske države

Komentirajući prijepore nastale zbog navoda 'Jerusalem Posta' o navodnim ocjenama hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o stanju u BiH, Dodik je kazao kako BiH o tome nema jedinstveno stajalište nego se o tome očituju pojedinci, svatko u svoje ime.

'Osnovna je i točna pretpostavka da je BiH u osnovi nestabilna zemlja, a ja bih dodao i nemoguća i neodrživa zemlja', kazao je Dodik iznoseći pritom netočnu tvrdnju kako je na europskom tlu najviše boraca u redovima Islamske države bilo upravo iz BiH.

Prema informacijama koje je prikupio Europol, od oko pet tisuća boraca IS-a koji su stigli iz Europe zapravo ih je najviše bilo iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Belgije.

'Jasno je da svi Bošnjaci nisu teroristi, ali svi oni koji su činili teroristička djela u BiH jesu muslimani', kazao je Dodik dodajući kako mu je nejasno zbog čega je BiH 'uglavljena' u organizacije koje okupljaju islamske zemlje, iako je sama većinski kršćanska država.

Tvrdi kako je upravo Hrvatska kriva jer je tijekom rata dopustila da u BiH uđe četiri i pol tisuće mudžahedina koji su kasnije činili zločine.

'Ova izjava može poslužiti kao osnova da raščistimo stvari', kazao je Dodik.

Prijetnje referendumom u slučaju nesudjelovanja u vlasti

Komentirajući unutarnje probleme u BiH Dodik je ponovo zaprijetio teškim posljedicama po cijelu državu ukoliko njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ne postane dijelom nove vlasti na državnoj razini odnosno ukoliko to ostane Srpska demokratska stranka (SDS).

Kazao je kako u tom slučaju vladajuća većina u Republici Srpskoj, koju on kontrolira, planira 'preko noći' donijeti niz odluka kojima će dovesti u pitanje funkcioniranje BiH.

'Sve već imamo pripremljeno. Mi ćemo to donijeti tijekom noći i prekinut ćemo sistem neizravnog oporezivanja', kazao je Dodik dodajući kako će uz to slijediti i odluke kojima će se na teritoriju RS zabraniti djelovanje Tužiteljstva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Bude li potrebno, najavio je Dodik, RS će iskoristiti svoju policiju kako bi osigurala provedbu takvih odluka, a kazao je i kako očekuje da će svi pripadnici oružanih snaga srpske nacionalnosti slušati samo njegove zapovijedi.

Kazao je i kako je uvjeren da će referendum o otcjepljenju RS od BiH doći na dnevni red.

'Danas se smatra logičkim da će srpski narod jednog dana, kada se stvore minimalni globalni uvjeti i izražena volja naroda koja već postoji, odlučiti o svom statusu', kazao je Dodik.

Poručio je Srbima u BiH kako očekuje da kada ih on na to pozove 'ispune svoju građansku dužnost' i sudjeluju na referendumu.