VRUĆE PITANJE U bIh

Dodik odjednom veliki prijatelj Hrvatske: Ako budem preglasan oko Pelješkog mosta, opet ću staviti veto

21.07.2019 u 11:30

Bionic
Reading

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da će ponovno uložiti veto i zatražiti poništavanje odluke pred Narodnom skupštinom Republike Srpske ukoliko ga druga dvojica članova državnog vrha Željko Komšić i Šefik Džaferović preglasaju o Pelješkom mostu, te se zauzeo za dijalog s Hrvatskom radi rješavanja otvorenih pitanja, a ne za otvaranje novih konflikata.

„Ukoliko ponovo budem preglasan, a Šefik Džaferović i Željko Komšić ponovo kreiraju određene zaključke vezano za Pelješki most, opet ću pokrenuti vitalni interes“, rekao je Dodik, a u nedjelju prenose tiskani mediji u BiH.

Narodna skupština Republike Srpske ovoga je tjedna dvotrećinskom većinom poništila odluku Komšića i Džaferovića nakon što je Dodik uložio veto na njihov zahtjev da se zaustave radovi na Pelješkom mostu i dogovori razgraničenje između BiH i RH na moru, te u suprotnom najavili pokretanje međunarodne tužbe.

Dodik je pojasnio kako će druga dva člana predsjedništva, hrvatski Željko Komšić i bošnjački Šefik Džaferović vjerojatno pokušati naći način kako bi pak poništili odluku Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti vitalnog entitetskog interesa u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta.

  • +5
Pelješki most Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatske ceste

On je dodao kako sva otvorena pitanja s Republikom Hrvatskom treba rješavati, ali bez konflikata i uvjetovanja kao što to traže dvojica kolega. 

'Nisam protiv toga (razgovora), ali da to bude dio napora koji će ići za dogovorom, a ne za pravljenjem novih sporova koji će trajati desetak i više godina'', rekao je Dodik. 

Komšić, koji je u Predsjedništvo BiH izabran za hrvatskog člana BiH Predsjedništva uz dominantnu potporu bošnjačkih birača i preglasavanje Hrvata, najavio je nakon što je preuzeo osmomjesečno predsjedanje Predsjedništvom BiH da će na svaki mogući način tražiti da se provede razgraničenje na moru između BiH i Hrvatske, te da će inzistirati na pristupu BiH otvorenome moru.