hitni postupak

Dobronić naredio štrajkašima: Odmah riješite APN-ove kredite!

22.06.2023 u 10:30

Bionic
Reading

Brojne mlade obitelji koje dižu kredite zbog APN-ovih poticaja našle su se u problemima zbog štrajka sudskih službenika jer već treći tjedan ne mogu upisati hipoteku na nekretnini, zbog čega im prijeti raskid kupoprodajnih ugovora i gubitak kapara, piše u četvrtak Jutarnji list.

I dok sindikalisti poručuju da je upravo to cilj štrajka, da ne rade poslove koje inače rade, te da nastane šteta kako bi Vladu prisilili da im ispuni zahtjev o plaćama većim za 400 eura, predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić svim je predsjednicima sudova u naredbi od 9. lipnja dao nalog da se rad suda mora organizirati tako da se obavljaju hitni poslovi, odnosno sudski postupci u kojima bi zbog propuštanja mogla nastati nenadoknadiva šteta za građane i stranke koji u njima sudjeluju.

Jedan čitatelj Jutarnjeg lista našao se u velikim problemima jer mu za dva tjedna istječe rok iz ugovora za kupnju stana, a banka mu ne želi isplatiti kredit jer nema upisanu hipoteku na nekretnini zbog toga što službenici u gruntovnicama štrajkaju.

Dao je kaparu od 5000 eura, platio javnog bilježnika 600 eura, čak i 160 eura za osiguranje stana, a sada strahuje da će sve to izgubiti, što bi doista bila nenadoknadiva šteta i to apsolutno nije u skladu s naredbom Vrhovnog suda. Uz tu, materijalnu štetu koja bi nastala, još je gora šteta što bi nakon tri godine traženja stana naš čitatelj mogao ostati bez toliko željenog novog doma.

  • +4
Štrajk na sudovima Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

- Mi smo mlada obitelj s dvoje male djece i plaćamo podstanarstvo 600 eura mjesečno. Nakon tri godine traženja, napokon smo našli stan primjerene veličine za našu obitelj, sve smo ispunili za APN, dogovorili s prodavateljem i bankom, a sada bismo mogli sve izgubiti jer ne možemo upisati hipoteku.

Podržavamo te ljude, koji doista imaju male plaće, ali iz moje perspektive, naljutila me izjava sindikalne povjerenice koja je rekla da to ne predstavlja hitni slučaj - kaže čitatelj, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.