SAMO OŠTRO

Divjak se okomila na povlaštene mirovine, Marić spušta loptu: Nema razmirica između HNS-a i HDZ-a

16.05.2019 u 11:11

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je u četvrtak da nema razmirica između HDZ-a i HNS-a oko referenduma protiv mirovinske reforme, istaknuvši da su rasprave o mirovinskoj reformi postojale i prije, ali su u konačnici svi dignuli ruke za to, dok je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila da je sadašnji mirovinski sustav neodrživ

Ministrica Blaženka Divjak osvrnula se, na traženje novinara uoči sjednice Vlade, na referendumsku inicijativu '67 je previše', poručivši da socijalni partneri trebaju još razgovarati kako bi se našlo zadovoljavajuće rješenje.

Ovakav mirovinski sustav kakav imamo danas je neodrživ, a osobno mislim da povlaštene mirovine trebaju biti teški izuzetak, poručila je ministrica Divjak.

Upitana treba li mijenjati zakon kako bi se spriječio referendum, istaknula je da treba iskoristiti mehanizme i razgovarati kako bi se sačuvalo 50 milijuna koji će se potrošiti na referendum i vidjelo može li se unaprijediti sustav. 'Mislim da je to opcija koju bi svatko trebalo podržati', kazala je.

Na pitanje je li više od 600.000 potpisa jasna poruka Vladi, Divjak je ustvrdila kako jest poruka, ali i ovoj i prethodnim Vladama. 'Ili nije jasno komunicirano da se vidi koji problemi nastaju ako imamo ovakav omjer umirovljenika i zaposlenih ili ta rješenja većini nisu prihvatljiva', ocijenila je.

Rješenje koje je prihvatio Sabor bilo je dobro, no je li ono jedino moguće - građani su poslali svoj signal potpisima da se možda može i drugačije, kaže Divjak.

  • +25
Potpisivanje za referendum '67 je previše' Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Na pitanje ima li prijepora između HDZ-a i HNS-a oko mirovinske reforme, otvoreno je rekla da, koliko zna i čuje, nisu sve točke usuglašene. 'Treba razgovarati', ponovila je ministrica.

Marić: Razgovarat će se o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je pak da nema razmirica između HDZ-a i HNS-a oko referenduma protiv mirovinske reforme.

"Ne bih tako rekao. Imali smo mi te rasprave i prije, u konačnici svi smo dignuli ruku za to. Razgovarat ćemo", rekao je Marić novinarima uoči sjednice Vlade. Upitan smatra li da treba spriječiti referendum o vraćanju dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovnu sa 67 na 65 godina, tako što će se izmijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju, Marić je odgovorio kako će se razgovarati o tome.

  • +11
Zdravko Marić, ministar financija Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

"Mirovinski sustav nije samo pitanje jednog ili trogodišnjeg proračuna, to je sustav, kao i zdravstveni, njega treba gledati kroz 20, 30 ili 50 godina", kazao je.

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar istaknuo je u srijedu da je zakon o mirovinskoj reformi izglasan te da reforma ide dalje i ako dođe referenduma, ali uz četiri izmjene koje su zatražili građani koji su dali potpise za raspisivanje referenduma inicijative '67 je previše'.

'Mislim da ne bi trebalo biti referenduma nego bismo trebali sjesti i dogovoriti se o pitanjima zbog kojih su prikupljani potpisi. Trebalo bi uštedjeti tih stotinjak milijuna kuna i od njih izgraditi vrtiće, škole ili stanove', kazao je Štromar.

Sindikati su, prema informacijama koje je za N1 u utorak dao predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, prikupili gotovo 700.000 potpisa.