zabrinjavajući slučajevi

Detektirane zaraze s dvije varijante koronavirusa u jednoj osobi, umrla necijepljena starica

11.07.2021 u 14:04

Bionic
Reading

Britanski BBC prenio je upozorenje stručnjaka da se moguće zaraziti dvjema varijantama koronavirusa istodobno. Takav je slučaj zabilježen u Belgiji, kada se necijepljena 90-godišnjakinja zarazila alfa i beta sojem, prvotno identificiranim u Britaniji i Južnoj Africi, te u ožujku preminula u bolnici. Stručnjaci pretpostavljaju da su je zarazile dvije osobe

Slučaj nesretne žene iz Belgije postao je predmet rasprave na ovogodišnjem Europskom kongresu kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti (ECCMID). Stručnjaci su danas s tog skupa poručili kako se vjeruje da je slučaj iz Belgije prvi potpuno dokumentiran u svijetu, iako nažalost nije i jedini.

Voditeljica znanstvenog tima, dr. Anne Vankeerberghen iz bolnice OLV u Aalstu, rekla je da obje varijante s kojima je bila zaražena 90-godišnjakinja već neko vrijeme kruže Belgijom.

'Gospođa je vjerojatno zaražena različitim virusima od dvije različite osobe. Nažalost, ne znamo kako se zarazila', rekla je znanstvenica, dodajući da je starica živjela sama, ali joj je pomagalo mnogo ljudi.

U siječnju ove godine, brazilski znanstvenici javili su da je dvoje ljudi istovremeno zaraženo dvjema varijantama koronavirusa, od kojih je jedna bila zabrinjavajuća Gamma. Portugalski stručnjaci nedavno su liječili 17-godišnju osobu koja se zarazila drugim sojem koronavirusa dok se još oporavljala od prve Covid infekcije, piše BBC.

Virusi neprestano mutiraju kroz razmnožavanje, što stvara nove, otpornije varijante ili sojeve, poput zabrinjavajuće delta varijante koja je postala dominantna i u Britaniji. Stručnjaci su uvjereni da postojeća cjepiva pružaju dobru zaštitu i od delte, no ubrzano razvijaju i nova cjepiva, prilagođenija novim varijantama. Ta cjepiva moći će se koristiti i za docijepljivanje.

Prof. Lawrence Young, virolog sa Sveučilišta Warwick, nije iznenađen detekcijom dvije varijante u jednoj osobi.

'To je mogao proširiti jedan zaraženi pojedinac, a takva zaraza moguća je i kroz kontakte s mnogim zaraženim ljudima', rekao je Young, dodajući da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo kompromitiraju li takve infkecije učinkovitost cjepiva i pogoršavaju li ishode Covida-19.