BIVŠI JOSIPOVIĆEV SAVJETNIK

Dejan Jović brani srpsku veleposlanicu nakon gafa s Đokovićem: 'On je napravio gaf, kao džentlmen morao je prihvatiti njezinu ruku'

13.07.2021 u 10:15

Bionic
Reading

Dejan Jović, profesor na zagrebačkom i beogradskom Fakultetu političkih znanosti, jedan od osnivača think-tanka Forum za vanjsku politiku te svojedobni savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, stao je u obranu Aleksandre Joksimović, srpske veleposlanice u Londonu koja je po sudu dijela javnosti napravila diplomatski gaf prilikom susreta s tenisačem Novakom Đokovićem na Wimbledonu

Podsjetimo, nakon što je Novak Đoković treći put zaredom osvojio Wimbledon na prijemu u All England Clubu veleposlanica Joksimović mu se prilično napadno obratila na srpskom jeziku u trenutku u kojem je počeo komunicirati s pripadnicima kraljevske obitelji.

Dio javnosti prokomentirao je da je takvom gestom te neprikladnom odjećom za domjenak na kojemu sudjeluje kraljevska obitelj (haljina golih ramena) prekršila diplomatski protokol i pravila ponašanja u All England Clubu.

  • +74
Novak Đoković osvojio Wimbledon Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

S njima se međutim ne slaže politolog Dejan Jović te je na Twitteru napisao:

'Uzet ću u zaštitu Aleksandru Joksimović, srpsku ambasadorku u UK-u. Pristojno je čestitala, na jeziku Novaka Đokovića, pružila ruku i predstavila se. Nije pogriješila. Pitanje je za Đokovića zašto ignorira predstavnicu svoje zemlje. On je napravio gaf, ona nije', rekao je Jović.

Nešto kasnije, u odgovoru na komentare drugih korisnika, Jović je pojasnio svoj stav: 'Pa bila je prva u redu. On je tek došao, dakle nije razgovarao ni s kim, a i da je razgovarao, red je da obrati pažnju na ženu, prvu u redu koja mu je pružila ruku. Da to nije uradila, napravila bi pogrešku. Da je samo stajala i šutjela, pitali bismo se zašto nije čestitala. Da je čestitala na engleskom, isto bismo se pitali zašto. Svakako, predugo je njena ruka ostala neprihvaćena, ali to nije njena greška. On ju je kao džentlmen morao odmah prihvatiti, pa zahvaliti u pogodnom trenutku', rekao je Jović.

S obzirom na to da je javnost u ovom slučaju podijeljena, dat ćemo priliku i našim čitateljima da se izjasne na ovu temu.