DOMJENAK NAKON WIMBLEDONA

Diplomatska blamaža: Veleposlanica Srbije htjela 'oteti' Đokovića od kraljevske obitelji, pogledajte kako je on reagirao

12.07.2021 u 10:03

Bionic
Reading

Srpski mediji - dakako, oni rijetki koji nisu skloni vlasti Aleksandra Vučića - od jučer poslijepodne zgražavaju se nad nespretnom gestom veleposlanice Srbije u Londonu Aleksandre Joksimović jer se na domjenku nakon što je Novak Đoković treći put zaredom osvojio Wimbledon prilično nediplomatski ubacila u razgovor tenisača s članovima kraljevske obitelji

Kamere su zabilježile trenutak u kojem Novak Đoković nakon pobjede na Wimbledonu ulazi na domjenak All England Cluba, elitnog kluba koji već 152 godine organizira jedan od najpoznatijih teniskih turnira.

Đokovića je dočekao jedan od članova kraljevske obitelji, a princ Edward, inače predsjednik All England Cluba, te vojvotkinja Kate Middleton su, po strogom protokolu kluba i kraljevske obitelji, trebali biti prvi koji će se pozdraviti s pobjednikom turnira.

Iznenada se u pozadini na srpskom jeziku oglasio ženski glas: 'Mogu li čestitati? Ja sam veleposlanica Srbije.' Ubrzo se ustanovilo da sa strane uistinu stoji veleposlanica Srbije u Londonu, pijanistica i magistra političkih znanosti Aleksandra Joksimović, srpskoj javnosti ranije poznata i kao svojedobna glasnogovornica Demokratske stranke za vrijeme vladavine Borisa Tadića, koja je, očito, našla način ostati bliska vlasti i nakon što je vlast preuzeo njegov ljuti protivnik Aleksandar Vučić.

  • +74
Novak Đoković osvojio Wimbledon Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Tenisač je ipak pristojno saslušao veleposlanicu koja se upetljala u ovaj protokolarni trenutak, no nije posebno reagirao na njezin upad.

Ovakva, kako bi je Kolinda Grabar Kitarović nazvala, 'asertivna diplomacija' izazvala je posprdne reakcije dijela srpske javnosti, pa su po društvenim mrežama ubrzo krenule zaprepaštene reakcije na njezin čin.