brzo i efikasno

Darko Milinović otkrio koje su mu dvije vježbe pomogle da pobjedi koronu i izbjegne respirator

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 21.11.2020 20:51
  • Objavljeno 21.11.2020 u 20:51
Darko Milinović puše u balon

Darko Milinović puše u balon

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

Nkadašnji ministar zdravlja, sadašnji ličko-senjski župan Darko Milinović, nakon što je prebolio teži oblik Covida, vratio se na posao. Za HRT je opisao tijek bolesti zbog koje se, u nekim trenucima, borio za svaki udisaj. Sve je počelo bezazleno, samo povišena temperatura i blaga bol u prsima. 'Prvih sedam dana bio sam gotovo bez simptoma. Čak sam se našalio da bih išao vježbati, ali doktori mi ne daju', ispričao je.

No zatim se između sedmog i desetog dana stanje naglo pogoršalo. Tada svoj dom zamjenjuje COVID odjelom u gospićkoj bolnici. 'Došlo je do obostrane upale pluća, nakon toga oba plućna krila bila su zahvaćena i jetreni nalazi su bili loši, bio sam u jednom dosta klinički ozbiljnoj kliničkoj slici', rekao je za Dnevnik HRT-a.

Takva je slika trajala danima i minute su dijelile župana od toga da ga iz gospićke bolnice, gdje se težim bolesnicima daje samo kisik, presele u riječku na respirator. Stanje se blago poboljšalo pa su odustali. Kaže da mu je iznimno pomogla vježba koju su mu preporučili kolege liječnici.

Još mu je jedan savjet olakšao muke, kaže, a to je napuhivanje balona kojima se rasteže donji dio pluća, dok spavanje na trbuhu olakšava rad pluća. Zbog svega što je prošao i zbog bolesnika na odjelu koje je gledao u teškom stanju, poziva sve one koji ne poštuju mjere i umanjuju opasnost virusa neka posjete Covid odjel u bilo kojoj bolnici.

Nakon gotovo mjesec dana borbe s virusom kaže da se danas osjeća kao da je rukom sve odneseno. Vratio se poslu, a gotovo svaki dan odlazi barem dva sata u bolnicu demonstrirati vježbe disanja Covid pacijentima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!