na liječenju 185 pacijenata s koronom

Nakon objave na društvenim mrežama, iz Varaždinske bolnice tvrde da Covid kontejneri imaju i grijanje i svu opremu

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 21.11.2020 13:27
  • Objavljeno 21.11.2020 u 13:27
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Opća bolnica Varaždina pacijentima omogućava najbolju moguću skrb u ovom trenutku, rečeno je u subotu pri obilasku bolničkih kontejnera opskrbljenih svom nužnom opremom i grijanjem, za prijem pacijenata sa sumnjom na zarazu koronavirusom

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavile objave da pacijenti na testiranje u varaždinskoj bolnici čekaju u neadekvatnim uvjetima, u subotu je za medije organiziran obilazak kontejnera za prijam pacijenata.

Glavna sestra objedinjenog Hitnog prijema Opće bolnice Varaždin, Nevenka Ivek, istaknula je da su na početku pandemije u Kini i Italiji imali veliku smrtnost u zdravstvenim ustanovama jer pacijente pozitivne na koronavirus nisu odvojili od ostalih.

„Od samog početka pandemije u Hrvatskoj, imali smo dva kontejnera u kojima su se pregledavali te dijagnostički i terapijski zbrinjavali pacijenti pozitivni na koronavirus. Danas imamo 10 kontejnera i dvije prostorije izolacije u kojima smještamo životno ugrožene pacijente“, rekla je Ivek.

Naglasila je da su svi kontejneri u Općoj bolnici Varaždin opskrbljeni nužnom opremom, kisikom i grijanjem. Dodala je da je „karakteristično za hitne prijeme da se ne mogu planirati kapaciteti“ te ponekad dolazi od čekanja.

  • +13
  • +10

Koronavirus, Varaždin

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

„Takvim pacijentima osigurava se da budu u kontejneru koji je grijan; ili se pacijenta za kojeg se sumnja na koronavirus smjesti u grijanu čekaonicu tako dugo dok se ne dobije pozitivan ili negativan nalaz“, kazala je Ivek.

Na objedinjenom Hitnom prijemu u varaždinskoj Općoj bolnici na početku pandemije u smjeni su bile četiri medicinske sestre, sada ih je sedam.

„Vani u kontejnerima moraju biti dvije, tri, ponekad i četiri sestre. Ako je u izolaciji životno ugroženi pacijent kojeg stavljamo na respirator, on zahtjeva jednu sestru, a i redoviti 'negativni pacijenti' ne mogu ostati nezbrinuti“, rekla je glavna sestra Ivek.

U Varaždinskoj bolnici 185 oboljelih od Covida-19

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić podsjetio je da se trenutno na liječenju nalazi 185 osoba s COVID-19 bolešću.

„Među njima 15 ih je na respiratoru. U posljednja 24 sata tri su osobe umrle od posljedica zaraze koronavirusom“, rekao je dr. Kudelić.

Kako su u Varaždinskoj županiji od danas na snazi nove strože mjere kojima je privremeno obustavljen rad ugostiteljskih objekta, a javna okupljanja zabranjena u zatvorenom prostoru i ograničena na maksimalno 20 osoba na otvorenom, Kudelić očekuje manji priljev pacijenata u idućem razdoblju.

Dodao je da će se rezultati aktualnih mjera moći evaluirati za 10 do 15 dana.

„Nažalost, nisu usvojene sve mjere koje smo mi predlagali, ali nadamo se da će ovaj paket mjera barem zaustaviti krivulju koja je u uzlaznoj putanji“, rekao je ravnatelj varaždinske Opće bolnice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!