hrejting

Da su danas izbori, samo ovih pet stranka prešlo bi izborni prag

20.10.2023 u 20:31

Bionic
Reading

Tko bi sjedio u Hrvatskom saboru da su izbori ove nedjelje, pokazat će redovito mjesečno istraživanje HRT-a. HRejting proveden je od 17. do 19. listopada. Obuhvaćeno je 1100 ispitanika, najveća moguća pogreška je +/- 3,54%, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Prije tri godine i tri mjeseca konstituiran je 10. saziv Hrvatskoga sabora. U njemu trenutačno sjede predstavnici čak 23 političke stranke. Da su preksutra izbori, u Saboru bi ih ostalo samo pet. Naravno, pod uvjetom da je Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene, prenosi HRT.

U tako uređenom izbornom sustavu, samo bi HDZ, SDP, Možemo, Most i Domovinski pokret prešli izborni prag. HDZ ima 25,7% potpore.

Druga su politička snaga u zemlji neodlučni. U listopadu ih je 16,4%. Slijede SDP s 15,8% i Možemo s 10,9%. Preostale dvije stranke koje prelaze izborni prag, desnog su političkog predznaka - Most koji bi zaokružilo 7,9% birača te Domovinski pokret - 7,3%.

Iz skupine preostalih 14 stranaka kojima naša anketa ne daje nikakve šanse za novi mandat, donekle iskaču Centar (2,0%) i Radnička fronta (1,9%) koji se vrte oko 2%. Nitko drugi ne doseže ni 1,5%. A ti drugi su: HSS (1,4%), Fokus (1,3%), HNS (1,2%), IDS (1,0%) i Ključ Hrvatske (1,0%).

U "ekipi" koja ne uspijeva dobaciti niti do jedan posto biračke potpore, šest je stranaka. Samo jedna od njih trenutačno nije u Saboru. "Šestorku" koja bi bez jakog partnera bila na političkoj margini čine: Odlučnost i pravednost (0,9%), Hrvatski suverenisti (0,8%), Socijaldemokrati (0,7%), HSU (0,7%), HSLS (0,5%), AP - Akcija za promjene (0,5%) i posljednji - HDS (0,4%)

Ako pogledamo godinu unatrag, ima li znatnijih pomaka u popularnosti stranaka? Dok su mjesečni pomaci zanemarivi, na godišnjoj razini razlike u popularnosti nešto su primjetnije. Ali to je i dalje daleko ispod razine statističke pogreške ankete, pa bi se moglo zaključiti da je stranačka scena u Hrvatskoj zacementirana.

Od pet stranaka koje prelaze izborni prag, dvije su u proteklih 12 mjeseci rasle. Najviše, prema PromocijiPlus, Domovinski pokret - za 1,8%, a potom HDZ - za 1% (+1,1%).

Između triju stranaka koje su gubile biračku potporu izdvaja se Most (-1,5%). U listopadu prošle godine bio je 1,5% jači nego sad. Promjena u popularnosti ili nepopularnosti SDP-a (-0,4%) i Možemo (-0,3%) - nije vrijedna spomena i analize.