HREJTING O POREZNIM IZMjeNAMA

Građani misle da će im plaće ostati iste, a očekuju poskupljenje režija

21.09.2023 u 20:07

Bionic
Reading

Što građani misle o novim poreznim izmjenama i kako će one utjecati na njihov standard teme je novog HRT-ovog istraživanja HRejting provedenog na uzorku od 1100 ispitanika od 14. do 18. rujna.

Dominantno razmišljanje građana jest da će im i nakon poreznih izmjena plaće ostati iste.

Očekivana razina povećanja/smanjenja prihoda

Tek svaki četvrti građanin, odnosno njih 25,4 posto, vjeruje da će mu se primanja znatno, donekle ili barem malo povećati. Gotovo polovina građana, njih 47 posto, smatra da porezne izmjene neće utjecati na njihove plaće. Manji dio njih, oko 9 posto, očekuje da će im se primanja čak i smanjiti, dok njih 18,5 posto ne zna kakva ih sudbina očekuje.

Od te četvrtine građana, koja očekuje rast plaća, istraživanjem smo pokušali saznati u kojoj mjeri očekuju da će im rasti primanja. Naravno, nije isto raste li plaća 10, 50 ili 100 eura.

Tako 26 posto ispitanika vjeruje da će im plaća porasti neznatno - za manje od 10 eura. Njih 17 posto očekuje rast između 11 i 20 eura, 7 posto očekuje da će on iznositi između 21 i 30 eura, a tek svaki deseti građanin očekuje znatnije povećanje koje bi iznosilo više od 30 eura.

Velik broj građana, njih gotovo 40 posto, ne zna ili ne može procijeniti kako će se porezne izmjene utjecati na njihova primanja, a zanemariv dio nije želio odgovoriti na to pitanje.

Ponašanje gradova i općina u novim poreznim okvirima

Kod najave poreznih izmjena bilo je mnogo reakcija predstavnika gradova i općina.

Čini se da su građani već ukalkulirali da će im, uz moguć rast plaća, porezne izmjene donijeti i rast cijena usluga.

Samo manji dio njih, to je 23,5 posto, vjeruje da će lokalni čelnici ili imati razumijevanja te neće povećavati cijene usluga ili da će taj manjak nadomjestiti na neki drugi način.

Čak 64 posto, očekuje rast cijena usluga. Veći dio njih, točnije 41 posto, smatra da će do toga doći zbog ukidanja prireza, a znatan dio njih vjeruje da će na to utjecati i rast drugih troškova, prije svega plaća zaposlenih u lokalnim tvrtkama i ustanovama. 11 posto ispitanika još ne zna kako će porezne izmjene utjecati na cijenu usluga.

Kad je riječ o konkretnim poskupljenjima, građani se najviše pribojavaju rasta cijena režija.

Poskupljenja usluga na lokalnoj razini

Oko dvije trećine građana očekuje prije svega poskupljenje komunalne naknade, vodovoda i odvodnje, te odvoza otpada.

Otprilike polovina građana smatra da će porasti i cijena grobnih usluga i javnog prijevoza, 42 posto očekuje poskupljenje vrtića, a 39 posto spomeničke rente.

Za sve te usluge prilično je ujednačen postotak onih koji ne očekuju poskupljenja, on se kreće između 22 i 30 posto ispitanika, a znatan je i broj onih koji ne znaju što očekivati, pogotovo kada govorimo o cijenama javnog prijevoza, vrtića i spomeničke rente.